Πώς μπορείτε να καθαρίσετε φυσικά τους πνεύμονες. Τεχνικές με σημαντικά οφέλη.

 Οι τεχνικές αποσυμφόρησης των πνευμόνων μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη σε καπνιστές, άτομα που εκτίθενται τακτικά σε ατμοσφαιρική μόλυνση και σε άτομα με χρόνια παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η κυστική ίνωση.

Η αναπνοή σε μολυσμένου περιβάλλον αέρα, ο καπνός του τσιγάρου, και άλλες τοξικές ουσίες μπορούν να καταστρέψουν τον ιστό των πνευμόνων και να προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις. Επομένως, η διατήρηση της υγείας των πνευμόνων είναι μεγάλης σημασίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η έκθεση σε μολυσμένο αέρα οδηγεί σε 4,2 εκατ. θανάτους ετησίως, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κάπνισμα αποτελεί την βασική αιτία θανάτου για 1 στους 5 στις Η.Π.Α.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την διατήρηση της υγείας των πνευμόνων

Η υγεία των πνευμόνων είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική υγεία του οργανισμού. Οι πνεύμονες είναι «αυτό – καθαριζόμενοι» και επουλώνουν τις βλάβες τους, όταν σταματήσει η έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως όταν κάποιος σταματά το κάπνισμα.

Αφού οι πνεύμονες εκτεθούν σε μολυσματικούς παράγοντες,  όπως ο καπνός του τσιγάρου, το άτομο μπορεί να αισθάνεται βάρος στον θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό το αίσθημα συνήθως οφείλεται στη συγκέντρωση βλέννας στους πνεύμονες, η οποία συγκρατεί τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους εμποδίζει από το να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα.

Υπάρχουν μερικές τεχνικές, οι οποία συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των πνευμόνων από την βλέννα και τους μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν την θωρακική συμφόρηση και το αίσθημα της δυσκολίας στην αναπνοή.

Επιπλέον, ορισμένες από αυτές τις μεθόδους μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω διάνοιξη των αεραγωγών, να βελτιώσουν την χωρητικότητα των πνευμόνων και να μειώσουν την φλεγμονή.

 

Μερικοί τρόποι για να καθαρίσετε φυσικά τους πνεύμονές σας:

Θεραπεία με ατμό: η θεραπεία με ατμό, αποτελεί ουσιαστικά την εισπνοή ατμών, με στόχο την διάνοιξη των αεραγωγών και την υγροποίηση της βλέννης. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν παθήσεις του αναπνευστικού συχνά αναφέρουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους σε περιβάλλον ξηρού και κρύου αέρα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα των μεμβρανών και να περιορίσουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Ο ατμός δρα υγροποιώντας τον αναπνεόμενο αέρα, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της αναπνοής και στην απομάκρυνση των βλεννών.

Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά αποτελεσματική προσωρινά, όμως απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά τα οφέλη αυτής της θεραπείας.

 Επιδιωκόμενος βήχας: ο επιδιωκόμενος βήχας μπορεί να βοηθήσεις την απομάκρυνση της βλέννης δια μέσου των αεραγωγών. Ο βήχας αποτελεί τον φυσιολογικό μηχανισμό του οργανισμού για την απομάκρυνση τοξικών σωματιδίων και μικροργανισμών που παγιδεύονται στην βλέννα.

Ο ελεγχόμενος βήχας μπορεί να οδηγήσει την βλέννα αυτή στο ανώτερο τμήμα των αεραγωγών και να την απομακρύνει.

Απομάκρυνση βλέννας: Η απομάκρυνση βλέννας μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με την βοήθεια της  βαρύτητας. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές στάσεις σώματος, η βλέννα μπορεί να απομακρυνθεί από τους πνεύμονες. Η μέθοδος αυτή ίσως συμβάλλει στην βελτίωση της αναπνοής και να προλάβει λοιμώξεις των πνευμόνων. Μπορείτε να ξαπλώσετε ανάσκελα, στο πλάι ή ακόμη και μπρούμυτα, και να εισπνέετε αέρα από την μύτη και εκπνέετε από το στόμα. Η εκπνοή πρέπει να διαρκεί το διπλάσιο από την εισπνοή (αναπνοή 1:2).

 Σωματική άσκηση: η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ελαττώνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις όπως η ανακοπή και καρδιοπάθειες.

Η άσκηση επίσης κάνει τους θωρακικούς μύες να εργάζονται πιο εντατικά με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο αναπνευστικός ρυθμός και να αυξάνεται η διάθεση οξυγόνου στους μύες. Επίσης, με την άσκηση βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, και έτσι το σώμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, που παράγεται.

Πράσινο τσάι και τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση: το πράσινο τσάι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων και στην προστασία τους από τις τοξικές επιδράσεις του καπνίσματος.

Μερικές τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες:

Οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου ή την ατμοσφαιρική ρύπανση που εισέρχονται στους πνεύμονες μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα. Αυτές οι τοξίνες τελικά παγιδεύονται μέσα στη βλέννα.

Η καλή αναπνευστική υγεία εξαρτάται από το εάν το σώμα απομακρύνει αποτελεσματικά τη βλέννα από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.  Άτομα που έχουν υποστεί βλάβη στους πνεύμονες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια από άλλους για να απομακρύνουν την βλέννα από το σύστημά τους. Οι χρόνιες καταστάσεις, όπως η ΧΑΠ, το άσθμα και η κυστική ίνωση, προκαλούν υπερβολική παραγωγή βλέννας ή ασυνήθιστα παχιά βλέννα που μπορεί να φράξει τους πνεύμονες.

Οι τεχνικές καθαρισμού των πνευμόνων μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Η θεραπεία με ατμό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση σε άτομα που πάσχουν από συμφόρηση ή χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Η τακτική άσκηση, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και αντιφλεγμονωδών τροφών είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων και να μειώσουν τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις.

 

 

 

 

Πηγή: medicalnewstoday

 

Πνεύμονεςfront-storiesυγεία πνευμόνωνβλέννα