Πώς μπορείτε να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά σας

Τα κρεβάτια και τα υπνοδωμάτια χρησιμεύουν ως πρωταρχικό έδαφος για αλλεργιογόνα, όπως ακάρεα σκόνης, τρίχες κατοικίδιων ζώων και μούχλα που μπορεί να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη, ιδιαίτερα αν έχετε άσθμα ή αλλεργίεςΑλλά μη φοβάστε! Τα υποαλλεργικά κλινοσκεπάσματα και άλλα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν 

Αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά σας

Πιστεύετε ότι το σπίτι σας είναι τόσο καθαρό που δεν προκαλεί αλλεργίες; Ξανασκεφθείτε το.  Ερευνητές που εξέτασαν τη σκόνη που σκουπίστηκε με ηλεκτρική σκούπα από χιλιάδες πατώματα κρεβατοκάμαρων βρήκαν τουλάχιστον ένα κοινό αλλεργιογόνο σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων. Σχεδόν στο 75% των υπνοδωματίων εντοπίστηκαν τρία έως έξι αλλεργιογόνα.

Ανεξάρτητα από το πόσο τρίβετε και καθαρίζετε, οι πιθανότητες είναι ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν αλλεργιογόνα κάπου στην κρεβατοκάμαρα και το σπίτι σας.

Τα οκτώ πιο κοινά αλλεργιογόνα συνδέονται με:

  • Δύο είδη ακάρεων σκόνης.
  • Μούχλα.
  • Γάτες.
  • Σκύλους.
  • Ποντίκια.
  • Αρουραίους.
  • Κατσαρίδες.

Τι κάνουν τα υποαλλεργικά κλινοσκεπάσματα;

Το στρώμα σας μπορεί να φιλοξενεί μεταξύ 100.000 και 10 εκατομμυρίων μικροσκοπικών ακάρεων σκόνης , σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Και εδώ είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους απόψε: Εάν το μαξιλάρι σας είναι τουλάχιστον δύο ετών, περίπου το 10% του βάρους του μπορεί να προέρχεται από νεκρά ακάρεα σκόνης και κακά από ακάρεα σκόνης.  Φαίνεται ότι τα ακάρεα της σκόνης απλά αγαπούν το ζεστό και υγρό περιβάλλον που υπάρχει στο στρώμα και το μαξιλάρι σας.  Επιπλέον, το σκηνικό είναι βασικά ένας “μπουφές”, καθώς τα ακάρεα της σκόνης τρέφονται με νιφάδες δέρματος που ρίχνουμε.  (Τα κύτταρα του δέρματος που ρίχνετε σε μια μέρα μπορούν να τροφοδοτήσουν 1 εκατομμύριο ακάρεα σκόνης.)

Τα υποαλλεργικά κλινοσκεπάσματα έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα ακάρεα της σκόνης να κυκλοφορούν τόσο ελεύθερα. Αυτό το ειδικό κρεβάτι (όπως καλύμματα στρώματος) λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο που εξυπηρετεί πολλούς ρόλους:

  • Αποτρέπει τα νέα ακάρεα σκόνης από το να εγκατασταθούν στο στρώμα ή στο μαξιλάρι σας.
  • Αποτρέπει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το να εισχωρήσουν στο κρεβάτι σας και να αποτελέσουν τροφή για τα ακάρεα σκόνης.
  • Παγιδεύει τα ακάρεα σκόνης ήδη στο κρεβάτι σας για να τα αποτρέψει από το να φτάσουν σε εσάς και το ξεφλουδισμένο δέρμα σας.

Λειτουργούν τα υποαλλεργικά κλινοσκεπάσματα;

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση υποαλλεργικών καλυμμάτων στρωμάτων, καλυμμάτων μαξιλαριών ή κουβερτών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτά τα ακάρεα σκόνης.    Ενώ η έκθεση στα ακάρεα σκόνης μειώθηκε, τα συμπτώματα αλλεργίας δεν βελτιώθηκαν σημαντικά για τους συμμετέχοντες όμως.  Οι ειδικοί λένε, ότι υπάρχουν οφέλη από τη χρήση υποαλλεργικών κλινοσκεπασμάτων αλλά μην περιμένετε αυτά τα προϊόντα να λύσουν όλα τα προβλήματά σας. Μπορεί να βοηθήσουν λίγο, αλλά μόνο αυτό δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Άλλοι τρόποι μείωσης των αλλεργιογόνων στα υπνοδωμάτια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα αλλεργιογόνα είναι δύσκολο να εξαλειφθούν από το σπίτι σας. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τα αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά σας (και στο σπίτι) εάν σας προκαλούν προβλήματα. 

Εδώ είναι 10 προτάσεις:

  1. Καθαρίστε τα σεντόνια: Πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό και στεγνώνετε σε ζεστή θερμότητα για να αφαιρέσετε τα αλλεργιογόνα. Επίσης, μην στρώνετε το κρεβάτι σας αμέσως το πρωί. Αντίθετα, δώστε στα σεντόνια σας την ευκαιρία να στεγνώσουν και να μειώσουν την υγρασία που απολαμβάνουν τα ακάρεα της σκόνης και τα βακτήρια.
  2. Διαφορετικά δάπεδα: Αν σας πιάνει φαγούρα να ξαναφτιάξετε την κρεβατοκάμαρά σας, σκεφτείτε το δάπεδο σκληρής επιφάνειας αντί για μοκέτα.  Τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα μπορούν πραγματικά να χώνονται στα χαλιά.  
  3. Ξανασκεφτείτε τη διακόσμησή σας: Η αφαίρεση των κουρτινών και η αφαίρεση των επικαλυμμένων επίπλων μπορεί να εξαλείψει τις μαλακές επιφάνειες όπου ευδοκιμούν τα αλλεργιογόνα. (Και αν αυτό δεν είναι μια επιλογή, καθαρίστε αυτές τις μαλακές επιφάνειες τακτικά.)
  4. Ώρα μπάνιου για κατοικίδια: Ένα εβδομαδιαίο μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του τριχώματος που προκαλεί αλλεργία στα γούνινα κατοικίδια ζώα σας.  
  5. Ώρα για μπάνιο και για λούτρινα ζωάκια: Τα παιδιά λατρεύουν τους γεμιστές φίλους τους, σωστά; Λοιπόν, το ίδιο και τα ακάρεα της σκόνης. Το πλύσιμο των λούτρινων ζώων σε ζεστό νερό κάθε εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει τον υπερπληθυσμό αυτών των παρασίτων. (Και προσπαθήστε να περιορίσετε τον αριθμό των λούτρινων ζώων στο δωμάτιο ενός παιδιού.)
  6. ​Σκουπίζετε τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα: Απορροφήστε αυτούς τους παράγοντες που προκαλούν αλλεργία και απομακρύνετέ τους από τον χώρο σας! Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με ένα φίλτρο HEPA για να πιάσετε εξαιρετικά μικρά (αλλά ενοχλητικά) σωματίδια αλλεργιογόνων.
  7. Καθαρίστε τον αέρα: Ένας καθαριστής αέρα μπορεί να αφαιρέσει τα αλλεργιογόνα και άλλα σωματίδια από τον αέρα για να σας βοηθήσει να αναπνέετε ευκολότερα.
  8. Μειώστε την υγρασία: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας.   
  9. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά: Αποφύγετε να αφήνετε υπαίθρια αλλεργιογόνα μέσα – ειδικά εάν αντιμετωπίζετε εποχιακές αλλεργίες.  
  10. Έλεγχος παρασίτων: Μην αφήνετε το πρόβλημα με ποντίκια, αρουραίους ή κατσαρίδες να επιμένει.

ακάρεα