Πώς να αυξήσετε την κοινωνική σας νοημοσύνη

Τα άτομα με κοινωνική νοημοσύνη μπορούν να αισθανθούν πώς νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι, ξέρουν διαισθητικά τι να πουν σε κοινωνικές καταστάσεις και φαίνονται σίγουροι για τον εαυτό τους, ακόμη και σε ένα μεγαλύτερο πλήθος. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν «ανθρώπινες δεξιότητες», αλλά αυτό που πραγματικά διαθέτουν είναι η κοινωνική νοημοσύνη.

Η θεωρία της κοινωνικής νοημοσύνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο από τον Αμερικανό ψυχολόγο Edward Thorndike το 1920. Την όρισε ως, « Η  ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης ανδρών και γυναικών και αγοριών και κοριτσιών, να ενεργεί με σύνεση στις ανθρώπινες σχέσεις». Κανείς δεν γεννιέται κοινωνικά ευφυής. Αντίθετα, περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων που μαθαίνει ένα άτομο με την πάροδο του χρόνου.

Σημάδια Κοινωνικής Νοημοσύνης

Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά έξυπνοι εμφανίζουν βασικά χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να επικοινωνούν και να συνδέονται με άλλους.

    • Αποτελεσματική Ακρόαση: Ένα άτομο που διαθέτει κοινωνική νοημοσύνη δεν ακούει απλώς για να ανταποκριθεί, αλλά προσέχει πραγματικά τι λέει ένα άτομο. Οι άλλοι άνθρωποι στη συζήτηση απομακρύνονται νιώθοντας ότι τους καταλάβαιναν και ότι έκαναν μια σύνδεση.
    • Έχουν δεξιότητες συνομιλίας:   που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν μια συζήτηση με σχεδόν οποιονδήποτε. Είναι διακριτικοί, κατάλληλοι, χιουμοριστικοί και ειλικρινείς σε αυτές τις συνομιλίες και θυμούνται λεπτομέρειες για άτομα που επιτρέπουν στον διάλογο να είναι πιο ουσιαστικός.
    • Διαχείριση φήμης: Τα κοινωνικά ευφυή άτομα λαμβάνουν υπόψη την εντύπωση που κάνουν στους άλλους ανθρώπους. Θεωρούμενο ως ένα από τα πιο περίπλοκα στοιχεία της κοινωνικής νοημοσύνης, η διαχείριση μιας φήμης απαιτεί προσεκτική ισορροπία – ένα άτομο πρέπει να δημιουργήσει σκεπτικά μια εντύπωση σε ένα άλλο άτομο ενώ εξακολουθεί να είναι αυθεντικό.
    • Έλλειψη λογομαχίας: Κάποιος με κοινωνική νοημοσύνη καταλαβαίνει ότι το να μαλώνεις ή να αποδεικνύεις κάτι κάνοντας ένα άλλο άτομο να αισθάνεται άσχημα δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν απορρίπτουν ευθέως τις ιδέες κάποιου άλλου ατόμου, αλλά μάλλον τις ακούν με ανοιχτό μυαλό – ακόμα κι όταν δεν είναι μια ιδέα με την οποία συμφωνούν προσωπικά.

Πώς να αναπτύξετε την κοινωνική νοημοσύνη

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να φαίνεται ότι αναπτύσσουν την κοινωνική νοημοσύνη χωρίς να προσπαθούν πραγματικά, άλλοι πρέπει να εργαστούν για να την αναπτύξουν. Ευτυχώς, ορισμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Αυτές οι τακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την κοινωνική νοημοσύνη:

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στο τι (και ποιος) είναι γύρω σας. Οι κοινωνικά ευφυείς άνθρωποι είναι παρατηρητικοί και δίνουν προσοχή σε λεπτές κοινωνικές ενδείξεις από τους γύρω τους.  Εάν πιστεύετε ότι κάποιος στη ζωή σας έχει δυνατές δεξιότητες ανθρώπων, προσέξτε πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους .
  • Εργαστείτε για την αύξηση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης. Αν και παρόμοια με την κοινωνική νοημοσύνη, η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο ελέγχετε τα συναισθήματά σας και πώς συμπάσχετε με τους άλλους. Απαιτεί να αναγνωρίζετε πότε βιώνετε ένα συναίσθημα — που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αυτό το συναίσθημα στους άλλους—και να τους ρυθμίσετε κατάλληλα. Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο μπορεί να αναγνωρίσει και να ελέγξει αρνητικά συναισθήματα, όπως απογοήτευση ή θυμό, όταν βρίσκεται σε κοινωνικό περιβάλλον.
  • Σεβαστείτε τις πολιτισμικές διαφορές. Περισσότερο από αυτό, αναζητήστε τις πολιτισμικές διαφορές για να τις καταλάβετε. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τις δεξιότητες των ανθρώπων από την οικογένειά τους, τους φίλους και την κοινότητα που τους περιβάλλει, ένα κοινωνικά ευφυές άτομο καταλαβαίνει ότι οι άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις και έθιμα με βάση την ανατροφή τους.
  • Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση.  Αναπτύξτε την κοινωνική σας νοημοσύνη δουλεύοντας στις επικοινωνιακές σας δεξιότητες — κάτι που απαιτεί ενεργή ακρόαση.    Μην διακόπτετε. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι λέει κάποιος άλλος πριν απαντήσετε. Ακούστε τις στροφές σε αυτά που λένε οι άλλοι, που μπορούν να σας δώσουν στοιχεία για το τι πραγματικά σημαίνουν.
  • Εκτιμήστε τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Οι κοινωνικά ευφυείς άνθρωποι έχουν βαθιές σχέσεις με ανθρώπους που τους έχουν νόημα. Δώστε προσοχή στα συναισθήματα του συζύγου και των παιδιών, των φίλων, των συναδέλφων σας και άλλων συνομηλίκων σας. Εάν αγνοείτε τους πιο κοντινούς ανθρώπους στη ζωή σας, χάνετε τα στοιχεία για το πώς να συνδεθείτε μαζί τους.

κοινωνική νοημοσύνη