Πώς να αποτρέψετε τα μηνύματα από τα ΜΜΕ από το να βλάψουν την εικόνα του σώματος του εφήβου σας

Ο μέσος έφηβος στις ΗΠΑ, ξοδεύει περίπου εννέα ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας τα μέσα για τη διασκέδασή του, σύμφωνα με έκθεση της Common Sense Media.  Το τρομακτικό είναι ότι αυτοί οι ίδιοι έφηβοι ξοδεύουν λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο μιλώντας στους γονείς τους.  

Είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα ωρών κατανάλωσης μέσων, ο έφηβός σας βομβαρδίζεται με χιλιάδες μηνύματα για το «ιδανικό» σώμα. Αυτές οι μη ρεαλιστικές και ανέφικτες απεικονίσεις ομορφιάς μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην εικόνα του σώματος του εφήβου σας, αν δεν είστε προσεκτικοί.  

Μηνύματα που λαμβάνουν οι έφηβοι

Ταινίες, διαφημίσεις, περιοδικά και ιστότοποι απεικονίζουν τους όμορφους ανθρώπους ως ιδανικούς. Τα λιποβαρή μοντέλα και οι εικόνες τελειότητας με Photoshop είναι παντού. Τα προϊόντα διατροφής και τα είδη ομορφιάς στέλνουν το μήνυμα ότι το να είσαι πιο αδύνατος και πιο ελκυστικός είναι το κλειδί για την ευτυχία και την επιτυχία.

Το αποτέλεσμα μπορεί να παρατηρηθεί σε παιδιά σε νεαρή ηλικία. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 3 ετών προτιμούν κομμάτια παιχνιδιού που απεικονίζουν αδύνατα άτομα από αυτά που αντιπροσωπεύουν βαρύτερα.  Μέχρι την ηλικία των 10, το 80% των κοριτσιών στις ΗΠΑ, κορίτσια ακολουθούσαν διαιτητική διατροφή.

Social Media και Τελειότητα

Δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά μέσα που βάζουν τους εφήβους υπό πίεση να είναι αδύνατοι και όμορφοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή επίδραση στην εικόνα του σώματος του εφήβου σας.  

Πολλοί έφηβοι λαχταρούν την επικύρωση από τους συνομηλίκους τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αποκτήσουν σχόλια. Είτε ένας έφηβος δημοσιεύει μια selfie στο Instagram είτε βλέπει φωτογραφίες άλλων που καυχιούνται για κάποιο ωραίο σημείο του σώματός τους τους στο Tumblr, οι κοινωνικές επιρροές μπορεί να είναι πολύ ισχυρές.

Δυστυχώς, πολλοί έφηβοι δέχονται σκληρή κριτική και αγενή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιος για την εικόνα σώματος ενός εφήβου.  

Συνέπειες κακής εικόνας σώματος

Η πίεση να είσαι αδύνατος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση εικόνων λιποβαρών γυναικείων σωμάτων με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και μειωμένη αυτοεκτίμηση.  

Η κακή εικόνα σώματος μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Ενώ ορισμένοι έφηβοι αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, άλλοι βιώνουν κατάθλιψη. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που ήταν δυσαρεστημένα με την εμφάνισή τους διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Αγόρια και εικόνα σώματος

Δεν είναι μόνο τα κορίτσια που υποβάλλονται σε εξωπραγματικές απεικονίσεις ομορφιάς από τα μέσα ενημέρωσης. Οι υπερήρωες και οι φιγούρες δράσης απεικονίζουν μη ρεαλιστικούς σωματότυπους και αρχίζουν να στέλνουν στα αγόρια λάθος μηνύματα από νεαρή ηλικία.   Τα έφηβα αγόρια μπορεί να προσπαθούν για το τέλειο σώμα μέσω δίαιτας ή καταναγκαστικής άσκησης. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα ψυχικής υγείας που προέρχονται από κακή εικόνα σώματος.

Επιβλαβείς Επιδράσεις των Μέσων Ενημέρωσης

Είναι αδύνατο να αποτρέψετε τον έφηβό σας από το να βομβαρδίζεται συνεχώς με επιβλαβείς εικόνες μέσων. Τα smartphone και οι αυξημένες ηλεκτρονικές συσκευές σημαίνουν ότι ο έφηβός σας θα δει εξειδανικευμένες εκδοχές ομορφιάς παντού. Αλλά μπορείτε να διδάξετε τον έφηβό σας : 

  • Χρησιμοποιήστε πραγματικά παραδείγματα . Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί και σταματήστε εκπομπές και διαφημίσεις για να μιλήσετε για τα μηνύματα που δέχεστγε. Δείτε περιοδικά μαζί και συζητήστε τις μη ρεαλιστικές εικόνες.
  • Μιλήστε για τις τακτικές μάρκετινγκ . Συζητήστε τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι διαφημιστές για την πώληση προϊόντων. Βοηθήστε τον έφηβό σας να εντοπίσει τα υποκείμενα μηνύματα σχετικά με το πώς ένα προϊόν θα τον κάνει πιο ελκυστικό.  
  • Πραγματοποιήστε συζητήσεις για ανθυγιεινές εικόνες σώματος . Συζητήστε τις σκληρές πραγματικότητες που βιώνουν τα λιποβαρή μοντέλα και οι υπερβολικά μυώδεις σταρ. Μιλήστε για τα δραστικά και ανθυγιεινά μέτρα που λαμβάνουν πολλοί άνθρωποι για να αποκτήσουν αυτούς τους σωματότυπους, παρά τον αντίκτυπο που έχει για την υγεία τους.

Κάντε αυτά τα θέματα μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων στο σπίτι σας. Βοηθήστε τον έφηβό σας να αναπτύξει μια υγιή εικόνα σώματος και θα μειώσετε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

εφηβεία