Πως να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει δροσερό στη ζέστη του καλοκαιριού!

Το καλοκαίρι έφτασε επιτέλους αλλά μαζί ήρθε και η αφόρητη ζέστη! Και είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία να παραμένετε δροσεροί και να φροντίζετε ώστε τις θερμές μέρες του καλοκαιριού το σώμα να μην  υπερθερμαίνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Κρατήστε έξω το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας

Με κουρτίνες ή περσίδες στο σπίτι σας, θα κρατήσετε το φως και την θερμότητα έξω. Εάν πηγαίνετε στη δουλειά, κρατήστε τις κλειστές όλη την ημέρα και εάν είστε στο σπίτι και χρειάζεστε το φως του ήλιου, ανοίξτε τις ελαφρώς, ή απλώς ανοίξτε κάποιες που χρειάζεστε, κρατώντας τις άλλες κλειστές.  Αργότερα, όταν πάτε για ύπνο, το δωμάτιό σας θα είναι πολύ  πιο δροσερό από ό, τι εάν οι κουρτίνες σας ήταν ανοιχτές όλη την ημέρα.

Καταψύξτε μπουκάλια νερού

Αυτό είναι καλό αν δεν έχετε διαθέσιμο πάγο στον καταψύκτη. Πιάστε ένα πλαστικό μπουκάλι νερό και βάλτε το στον καταψύκτη για μερικές ώρες.

Φορέστε άνετα, χαλαρά ρούχα

Τα χαλαρά και ελαφριά ρούχα είναι καλύτερα να φορέσετε για να επιτρέψετε στο σώμα σας να αναπνέει από τη ζέστη. Εάν βγαίνετε έξω και θέλετε να προστατέψετε το δέρμα σας, φορέστε ένα μακρύ μανίκι από ελαφρύ ύφασμα που δεν θα σας ζεστάνει αλλά θα προστατέψει το δέρμα από τον ήλιο.  Είναι καλύτερο να αποφύγετε να φοράτε μαύρα ρούχα καθώς το μαύρο προσελκύει τον ήλιο, φοράτε ελαφρύτερα χρώματα εάν μπορείτε.

Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα

Μερικοί άνθρωποι τους αγαπούν και άλλοι όχι τόσο πολύ. Μερικές φορές οι ανεμιστήρες δεν βοηθούν πολύ, γιατί φυσάνε ζεστό αέρα γύρω από το δωμάτιο, χωρίς να το δροσίζουν. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι να ανοίξετε ένα παράθυρο και να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε να φυσάει τον ζεστό αέρα έξω από το παράθυρο.Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του ζεστού αέρα στο δωμάτιο και όχι στον ζεστό αέρα απλώς να φυσάει γύρω από το δωμάτιο.

Έχετε μακριά μαλλιά, μην με νοιάζει

Εάν έχετε μακριά μαλλιά και αισθάνεστε πολύ ζεστά, δέστε τα. Με το δέσιμο βοηθάτε τη διατήρηση των μαλλιών στο πίσω μέρος του λαιμού σας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τη νύχτα για να παραμείνετε δροσεροί.

 

7 τροφές και ροφήματα που είναι απαραίτητα όταν είστε αφυδατωμένοι. Τι πρέπει να προσέξετε.

 

Ψύξτε τους καρπούς σας

Μια γρήγορη λύση στην ψύξη είναι να τρέχετε κρύο νερό στους παλμούς στους καρπούς σας. Κάνοντας αυτό θα μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας χωρίς να χρειάζεται να τρέξετε για ένα παγωμένο μπάνιο ή ντους. Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε παγοκύστες ή κρύα συμπίεση στους καρπούς για να σας βοηθήσουν να κρυώσετε.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Είναι πάντα τόσο σημαντικό να διατηρείτε το πόσιμο νερό όλη την ημέρα όπου κι αν βρίσκεστε. Εάν είστε έξω για τη μέρα, θυμηθείτε να πάρετε αρκετό νερό μαζί σας.

Φορεστε ένα καπέλο

Όταν βγαίνετε έξω και κάτω από τον ήλιο, το κεφάλι σας μπορεί να ζεσταθεί γρήγορα από τον ήλιο ακριβώς πάνω από αυτό, οπότε φοράτε καπέλο όταν είστε έξω  Αυτό όχι μόνο θα προστατεύσει το κεφάλι σας από τον ήλιο, αλλά θα σας βοηθήσει να μείνετε πιο κρύοι για περισσότερο.

Αλλάξτε τη ρουτίνα άσκησής σας

Εάν ασκείστε τακτικά, εάν είστε στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να ασκηθείτε σε πιο δροσερές ώρες, είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ.  Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε αυτές τις ώρες, μειώστε λίγο το χρόνο προπόνησης και θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια της προπόνησης.

Καλοκαιρινά κλινοσκεπάσματα

Αν έχετε συνήθως ένα παχύ πάπλωμα ή σκέπασμα αλλάξτε το για ένα κατά πολύ λεπτότερο/ Αυτό θα κάνει όλη τη διαφορά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε με ζέστη. Κάνοντας  και ένα κρύο ντους πριν από το κρεβάτι θα σας βοηθήσει επίσης να κρυώσει το σώμα πριν κοιμηθείτε.

 

 

Θερμοπληξία: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς προλαμβάνεται

 

καλοκαίριΚαύσωναςΟδηγός δροσιάςζέστη