Πώς ο αέρας των εσωτερικών χώρων επιβαρύνει τους ανθρώπους με ΧΑΠ;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, γνωστή και ως ΧΑΠ,  αποτελεί ένα από σημαντικότερα πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και αναμένεται να είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο το 2020.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις 5 πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως η ενέργεια με το ακρωνύμιο GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από απόφραξη των βρόγχων. Οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και συχνά εμφανίζουν και άλλα συνοδά νοσήματα. Η κυριότερη εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ είναι η σπιρομέτρηση.

Αιτίες

Το κάπνισμα είναι η βασικότερη αιτία  που προκαλεί την ΧΑΠ. Ακόμα και αν κάποιος ήταν καπνιστής στο παρελθόν, ενδέχεται η βλάβη στους πνεύμονές που οδηγεί σε ΧΑΠ να έχει ήδη γίνει.  Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές τοξικές ουσίες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο, ενώ περίπου το 40-50% των δια βίου καπνιστών θα εμφανίσουν ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 10% των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.   Υπάρχει και ένα ποσοστό 15-20% των περιπτώσεων ΧΑΠ, που σχετίζονται με έκθεση σε βλαβερές ουσίες σε εσωτερικούς χώρους, όπως η σκόνη, οι χημικές ουσίες ή άλλοι αέριοι ρύποι.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η ατμοσφαιρική ρύπανση στους εξωτερικούς χώρους: επιβλαβή σωματίδια και αέρια που αιωρούνται, εισπνέονται καθημερινά.  Τα άτομα με ΧΑΠ έχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

  • Ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου: η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους οφείλεται σε βλαβερές ουσίες, που αιωρούνται σε αυτόν. Τέτοιοι χώροι είναι το σπίτι, το σχολείο,  το γραφείο κτλ. Περισσότερες από 900 διαφορετικές χημικές ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στον αέρα εσωτερικών χώρων,  ενώ υπάρχουν κάποιοι ρύποι,  που έχουν βρεθεί σε 2-5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους, σε σχέση με τους εξωτερικούς. Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση καυσίμων βιομάζας για μαγείρεμα ή και για θέρμανση, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΑΠ ή και για την επιδείνωσή της.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, η ποιότητα του αέρα σε αυτούς, έχει κεντρικό ρόλο στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, ο εσωτερικός αέρας μπορεί να είναι έως και 5 φορές περισσότερο μολυσμένος από τον υπαίθριο.  Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους, εκλύονται στον αέρα επιβλαβή σωματίδια και όλες οι τοξικές ουσίες του καπνού. Με την πάροδο του χρόνου, η αναπνοή αυτού του μολυσμένου εσωτερικού αέρα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως αναπνευστικές λοιμώξεις και άσθμα. Επιπλέον, το παθητικό κάπνισμα, μπορεί να χειροτερεύσει σημαντικά τα συμπτώματα της ΧΑΠ.

Τι προτείνουν οι ειδικοί: 

  • Παραμείνετε θετικοί και ζήστε μία ποιοτική ζωή
  • Συνεργαστείτε με τον ιατρό σας για να διακόψετε το κάπνισμα, να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια, να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις παροξύνσεις και τις λοιμώξεις
  • Παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού
  • Κάντε υγιεινή ζωή, με σωστή διατροφή, άσκηση, διαχείριση του στρες
  • Μείωση της έκθεσης σε εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Φροντίστε να παραμένετε δραστήριοι.

 

ΠΗΓΗ: hts.org.gr με πληροφορίες από europeanlung.org

Δείτε επίσης

Διαβήτης και κοροναϊός: Γιατί είναι τόσο σημαντική η τακτική παρακολούθηση των διαβητικών ασθενών;

Βουλωμένη μύτη: Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

ΧΑΠ