Πως συνδέεται η υγεία του στόματος με την υγεία του σώματος;

Η σύνδεση ανάμεσα στην υγεία του στόματος και του σώματος είναι ισχυρότερη από ό,τι φαντάζεστε.

Περίπου 300 ασθένειες και παθήσεις συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη στοματική υγεία — προκαλούν ορισμένα προβλήματα και επιδεινώνουν άλλα.   Μια δημοσκόπηση του 2017 σε περισσότερα από 2.100 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο είχαν οδοντικά προβλήματα που τους έκαναν να χάσουν τη δουλειά τους ή να υποφέρουν από πόνο, δυσκολία στο φαγητό ή άλλα προβλήματα υγείας τα προηγούμενα δύο χρόνια. Περίπου τα δύο τρίτα είχαν υποβληθεί σε οδοντιατρικό έλεγχο τον περασμένο χρόνο, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο δεν είχε ζητήσει προληπτική οδοντιατρική φροντίδα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Τι άλλο μπορεί να σας εκπλήξει σχετικά με την υγεία των δοντιών; 

Προϊόντα στοματικής φροντίδας: Τι χρειάζεστε πραγματικά;  Η επιλογή οδοντόκρεμας, στοματικού διαλύματος και άλλων προϊόντων στοματικής φροντίδας ήταν κάποτε μια αρκετά απλή δουλειά. Αλλά η ποικιλία των προϊόντων που συναγωνίζονται για το στόμα μας – και τα πορτοφόλια μας, έχει εκραγεί σε μια αγορά στοματικής φροντίδας 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ,  που αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Ωστόσο, τα σημερινά προϊόντα δεν υπόσχονται απλώς να διατηρήσουν το στόμα μας καθαρό και φρέσκο. Από την οδοντόκρεμα για τα ούλα  μέχρι το στοματικό διάλυμα για την αφαίρεση πλάκας, αυτά τα είδη – που γεμίζουν ολόκληρους διαδρόμους σούπερ μάρκετ και φαρμακεία – ισχυρίζονται ότι κάνουν ένα σωρό πράγματα. Οι επιλογές είναι πολύ καλές  αρκεί να έχετε μελετήσει τι ακριβώς θέλετε και να γνωρίζετε γενικά πράγματα για την θεραπεία του στόματος όπως πχ η αφαίρεση της πλάκας, απαιτεί κάποιο είδος μηχανικής διαδικασίας, όπως βούρτσισμα ή χρήση οδοντικού νήματος. Έτσι, «ένα στοματικό διάλυμα που διατίθεται στο εμπόριο για την αφαίρεση της πλάκας μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, αλλά δεν θα αφαιρούσε απαραίτητα τα υπολείμματα.    Εάν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε τη γνώμη του οδοντίατρού σας.