Πως θα ξεκινήσετε με ασφάλεια το κολύμπι στην πισίνα

Ξεκινώντας

Για να ξεκινήσετε με την κολύμβηση, θα πρέπει πρώτα να βρείτε μια πισίνα κοντά σας. Πολλά γυμναστήρια και κοινοτικά κέντρα προσφέρουν ώρες κολύμβησης γύρω, καθώς και μαθήματα αεροβικής στο νερό και τζόκινγκ στο νερό. Μπορεί να θέλετε να κάνετε μια λίστα με τις εγκαταστάσεις στην περιοχή σας που διαθέτουν πισίνα και να επισκεφθείτε για να δείτε ποια είναι κατάλληλη για τον τρόπο ζωής και τον προϋπολογισμό σας.

Προετοιμάστε τους μυς σας

Από εκεί, ξεκινήστε αργά. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο γυμναστήριο με προπόνηση ενδυνάμωσης που δουλεύει τους μύες σας πριν χτυπήσετε το νερό. Δοκιμάστε κινήσεις όπως έλξεις με υποβοήθηση ή χωρίς βοήθεια, έως και διψήφιες επαναλήψεις. Τα squat και οι deadlifts του σωματικού σας βάρους ή οι υπερυψωμένες πιέσεις του μισού σωματικού σας βάρους είναι επίσης καλή πρακτική. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από έναν προσωπικό γυμναστή σχετικά με τη φόρμα.

Μαθήματα κολύμβησης

Άτομα που είναι εντελώς νέοι στην κολύμβηση μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη μαθημάτων κολύμβησης, τα οποία προσφέρονται σε ιδιωτικούς ή ομαδικούς χώρους. Στα μαθήματα, θα μάθετε διάφορα κτυπήματα, τεχνικές αναπνοής και άλλες χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας.

Ακολουθήστε τους κανόνες της πισίνας

Μόλις βρεθείτε στο νερό, φροντίστε να τηρείτε την εθιμοτυπία στην πισίνα. Υπάρχουν συχνά αργές, μεσαίες και γρήγορες λωρίδες. Ρωτήστε τον ναυαγοσώστη ποια είναι η λωρίδα για να βρείτε τον σωστό ρυθμό σας.

Εάν πρέπει να περάσετε κάποιον από μπροστά σας, κάντε το στην αριστερή πλευρά. Κατά την είσοδο και την έξοδο από την πισίνα, προσπαθήστε να αποφύγετε ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κύματα ή να παρεμποδίσουν άλλους κολυμβητές, όπως το άλμα.  Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των υπευθύνων της πισίνας και ιδιαίτερα του ναυαγωσώστη ή του προπονητή.

Τηρείστε τους κανόνες υγιεινής που επιβάλλει η πισίνα.

Κίνδυνοι

Το κολύμπι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Όπως με κάθε προπόνηση, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κολύμπι. Εάν είστε τραυματισμένοι ή έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε γύρους κολύμβησης. Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τον γιατρό σας κάθε φορά που ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθιστούν περισσότερο στο χλωριωμένο νερό της πισίνας. Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή σας για κατευθυντήριες γραμμές μοναδικές για την υγεία σας.

Ασφάλεια στην κολύμβηση

Οι παρακάτω συμβουλές για την ασφάλεια της κολύμβησης μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο από το κολύμπι:

  • Κολυμπήστε σε περιοχές που προορίζονται για κολύμβηση, όπως πισίνες και τμήματα λιμνών και άλλων υδάτινων μαζών με σχοινιά. Εάν είναι δυνατόν, κολυμπήστε σε περιοχές που επιβλέπονται από ναυαγοσώστες.
  • Εάν δεν κολυμπάτε με την επίβλεψη ναυαγοσώστη, φέρτε έναν φίλο μαζί σας.
  • Σκεφτείτε να κάνετε μαθήματα κολύμβησης εάν είστε νέοι στο άθλημα. Μπορείτε να εγγραφείτε σε τμήματα κατάλληλα για την ηλικία σας
  • Κολύμπι σε εξωτερικούς χώρους; Φοράτε αντηλιακό τουλάχιστον SPF 15 ή μεγαλύτερο για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε το κολύμπι μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν ο ήλιος είναι ψηλότερα στον ουρανό. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιλογή αντηλιακού.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Μπορεί να νιώθετε δροσιά από το νερό, αλλά μπορεί να αφυδατωθείτε ενώ κολυμπάτε. Πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη.
  • Τα παιδιά πρέπει πάντα να επιτηρούνται όταν βρίσκονται κοντά σε νερό. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.
κολύμβησηπισίνα