Πότε πραγματικά χρειαζόμαστε φάρμακα για το κρυολόγημα;

Πριν θελήσετε να πάρετε φάρμακα για το κρυολόγημα, αφιερώστε ένα λεπτό για να αξιολογήσετε εάν τα χρειάζεστε πραγματικά ή όχι.

Σε έναν κόσμο μετά την πανδημία, κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα μπούκωμα μπορεί να μοιάζει πολύ μεγαλύτερο – ή τουλάχιστον, να απαιτεί εξήγηση.

Τα γενικά συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να παίρνουν προληπτικά φάρμακα για το κρυολόγημα, αλλά τελικά αυτό θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για την υγεία σας.

Η άσκοπη λήψη φαρμάκων για το κρυολόγημα μπορεί να σας οδηγήσει σε μια ποικιλία ανεπιθύμητων παρενεργειών.

«Συχνά το κρυολόγημα προκαλεί υπνηλία», είπε ο Eric Ascher, DO, οικογενειακός γιατρός στο νοσοκομείο Northwell Lenox Hill Hospital. «Αυτό δεν είναι ιδανικό εάν οι άνθρωποι έχουν μεγάλες διαδρομές για δουλειά, είναι φροντιστές ή χρειάζεται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις».

Επιπλέον, ο Ascher εξήγησε ότι το κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει ζάλη, να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος.

Εκτός από αυτές τις αρνητικές παρενέργειες, η φαρμακευτική αγωγή για το κρυολόγημα έχει επίσης τη δυνατότητα να αναμιγνύεται άσχημα με κάποιο άλλο  φάρμακο που μπορεί να παίρνει ήδη κάποιος.

Γι’ αυτό είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε τα συστατικά και τις παρενέργειες που αναφέρονται στη συσκευασία οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

«Η συσκευασία θα αναφέρει πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τη συνιστώμενη δόση», δήλωσε ο Joaquin Villegas, MD, οικογενειακός γιατρός στο UTHealth Houston, στο Health.

«Για παράδειγμα, αποσυμφορητικά όπως η ψευδοεφεδρίνη μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών ή να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση», είπε. «Τα αντιισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη μπορούν να επηρεάσουν τους ηλικιωμένους ασθενείς και να προκαλέσουν σύγχυση και ακόμη και κατακράτηση ούρων».

Ακόμη και φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν την καταναλώνετε υπερβολικά. Η ακεταμινοφαίνη υποβάλλεται σε επεξεργασία από το ήπαρ, επομένως η υπερβολική χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και ακόμη και σε σοβαρές αντιδράσεις.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μιλήστε με έναν γιατρό ή τον φαρμακοποιό από τον οποίο παίρνετε ένα φάρμακο πριν το πάρετε, είπε ο Villegas.

Χαλάρωση των συμπτωμάτων χωρίς φάρμακο για το κρυολόγημα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε ήπια συμπτώματα κρυολογήματος χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

«Συστήνω πάντα πολλά υγρά και ξεκούραση σε όλους τους ασθενείς μου, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα», είπε ο Villegas. “Αλλά υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν με ορισμένα συμπτώματα.”

Για τον πονόλαιμο, συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο, καθώς και να πιουν ζεστό τσάι και να φάνε μια κουταλιά μέλι.

«Έχετε υπόψη σας, μη δίνετε μέλι σε παιδιά μικρότερα του 1 έτους», διευκρίνισε ο Villegas.

Για όσους αντιμετωπίζουν ρινική συμφόρηση, συνιστά ατμόλουτρα ή ζεστό ντους για να καθαρίσετε τις ρινικές οδούς. Εάν το ζεστό ντους είναι πολύ δύσκολο να το αντέξετε, προτείνει έναν υγραντήρα κρύου ομίχλης για να χαλαρώσετε τη συμφόρηση.

Ο Ascher πρόσθεσε τις ακόλουθες συστάσεις για άτομα με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος:

  • Ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι
  • Ζεστή σούπα
  • Άφθονο νερό για να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών
  • Ξεκούραση
  • Φρούτα/λαχανικά για θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Σημείωσε ότι ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναζητούν τη βιταμίνη C ή τον ψευδάργυρο όταν αρχίζουν να αισθάνονται άρρωστοι, η έρευνα δείχνει ότι μάλλον δεν θα βοηθήσουν πολύ.

Άτομα που δεν προσπαθούν απλώς να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αλλά αντίθετα προσπαθούν να αποτρέψουν το κρυολόγημα εντελώς, μπορεί επίσης να θέλουν να εξετάσουν την καθημερινή κατανάλωση σκόρδου, είπε.

Γνωρίζοντας πότε πρέπει να μείνετε σπίτι

Όταν δεν είστε σίγουροι αν είστε άρρωστοι ή όχι, το πιο ασφαλές στοίχημα είναι, φυσικά, να μείνετε σπίτι.

“Έχουμε μάθει ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι διαφορετικό από αυτό που νιώθετε συνήθως μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας, γρίπης, COVID-19, άλλοι ιοί”, είπε ο Ascher. «Γνωρίζουμε επίσης ότι εάν κάποιος έχει έναν ιό/μη σοβαρή ασθένεια, κινδυνεύετε να μολύνετε κάποιον άλλο που μπορεί να έχει στενή επαφή με κάποιον ευάλωτο, όπου ένας ιός, γρίπη ή COVID, θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για την υγεία του».

Εάν έχετε πυρετό, έχετε βήχα, φτερνίζεστε ή αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε να μεταδώσετε μικρόβια, είναι καλύτερο να μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους.

Εάν αισθάνεστε άρρωστος, λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις πριν πάτε σε μια εκδήλωση – κάντε εξετάσεις στο σπίτι, φορέστε μάσκα και πλένετε συνεχώς τα χέρια σας για να αποτρέψετε τη διάδοση μικροβίων στους γύρω σας», πρόσθεσε ο Ascher.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση εάν πρέπει να πάτε στην εκδήλωση, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να μην πάτε για να αποτρέψετε τη μόλυνση κάποιου άλλου.

Πότε πρέπει να πάρετε φάρμακα για το κρυολόγημα

Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν με τις οικιακές θεραπείες, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να πάρετε φάρμακα για το κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τον Ascher, αυτά είναι σημάδι με τα οποία καταλαβαίνετε ότι πρέπει να παίρνετε φάρμακα:

  • Πυρετοί/ρίγη/νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Πόνος στο σώμα
  • Εξαιρετική κούραση
  • Βήχας που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα ή προκαλεί δύσπνοια
  • Φτάρνισμα που προκαλεί πονοκεφάλους ή πίεση στο πρόσωπο
  • Ασθένεια που επιδεινώνεται σε λίγες μέρες

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε τα φάρμακα για το κρυολόγημα δεν είναι αρκετά και χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες για να δοθεί προτεραιότητα στην ευεξία σας.

«Τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων», είπε ο Villegas, «αλλά εάν αρχίσετε να αναπτύσσετε πυρετό που δεν βελτιώνεται με φάρμακα ή δύσπνοια που δεν βελτιώνεται, μην διστάσετε να πάτε στον γιατρό σας ή επείγουσα φροντίδα για αξιολόγηση».

 

Πηγή

φάρμακακρυολόγημα