Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Άσκηση: Ζητούνται ασθενείς για ελληνική μελέτη

Η έρευνα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

Η συμμετοχή στην εν λόγω έρευνα είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Έχει διαμορφωθεί βάσει διεθνών προτύπων και δεν επηρεάζει ή επηρεάζεται από την αγωγή ή φροντίδα που λαμβάνεται.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για συμμετοχή στην έρευνα, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ΕΛΕΑΝΑ τηλ.: 210-8237302 & 6974065749 ή να στείλουν email στο info@arthritis.org.gr

Αποτελέσματα ερευνών έχουν καθιερώσει πλέον στο εξωτερικό την άσκηση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αντιμετώπισης της ΡΑ, καθώς η εξατομικευμένη εφαρμογή της, βάσει των συγκεκριμένων αναγκών του εκάστοτε ασθενή, συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο, για να βελτιωθεί σημαντικά η υγεία και η ποιότητα ζωής του.

Ειδικότερα η άσκηση δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ούτε προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια. Ταυτόχρονα συμβάλλει και στη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο Νοσοκομείο και της διάρκειας νοσηλείας.

Τα οφέλη από την άσκηση είναι αναρίθμητα στην ΡΑ. Η θετική επίδρασή της σε κλινικές εκφράσεις της νόσου αφορά μεταξύ άλλων στην:

  • Μείωση των επιπέδων φλεγμονής,
  • Ελάττωση του πόνου,
  • Επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου,
  • Βελτίωση του αισθήματος κόπωσης,
  • Ελάττωση του ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου,
  • Αύξηση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου,
  • Βελτίωση της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας του σώματος, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής.

Κομβικό ρόλο στις έρευνες αυτές έχουν κυρίως οι ασθενείς. Στο εξωτερικό, λόγω της ύπαρξης ερευνώ,ν που αφορούν στη βελτίωση της αντιμετώπισης της νόσου και της άμεσης ενημέρωσης για τη σημασία τους, οι πάσχοντες έχουν, πλέον, αντιληφθεί την αξία της συμμετοχής τους, καθώς έτσι συμβάλλουν στη βελτίωση των κατευθυντήριων οδηγιών, με αποτέλεσμα να αλλάζει αξιοσημείωτα ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και κατ’ επέκταση η υγεία και η ποιότητα ζωής τους.

Οι ασθενείς με ΡΑ στην Ελλάδα παραμένουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι, σύμφωνα με την ΕΛΕΑΝΑ, τόσο σε θέματα έρευνας, όσο και για τη σημασία της άσκησης, με αποτέλεσμα να παραμένουν σωματικά αδρανείς.