Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – Η βοήθεια των ειδικών

Σχετικά με τη θεραπεία από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό, από σημείο τραύματος σε σημείο θεραπείας και όχι μόνο. Στις μέρες μας γίνονται αρκετές αναφορές για το εν λόγω ζήτημα.

Ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία θεραπείας είναι να βρεθεί κάποιος που εμπνέει  εμπιστοσύνη και που είναι ικανός να βοηθήσει στη θεραπεία . Είναι αυτό που με λέμε  ένθεν και ένθεν η αίσθηση της ασφάλειας, στοιχείο αναπόσπαστο στη θεραπευτική σχέση .

Υπάρχουν ειδικοί με χρόνια εμπειρίας (το να ξέρεις πώς να βοηθάς προσεκτικά να ανοίξεις πληγές που κατοικούσαν οδυνηρά μέσα σου, που πιθανώς σε εμποδίζουν να γίνεις το άτομο που επιθυμείς και αξίζεις να γίνεις).

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά θύματα εκεί έξω που πιστεύουν ότι η κακοποίηση είναι καλύτερα να περιορίζεται στο εσωτερικό παρά να διακινδυνεύσουν να εξερευνήσουν το τραύμα , χωρίς να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποια μπορεί να είναι η έκβαση. Ωστόσο, ενώ η θεραπεία είναι μια εξαιρετικά λεπτή διαδικασία, ένας υψηλά ειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να σταματήσει τις συνέπειες της κακοποίησης.

 

Βήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Συνήθως, τα θύματα αναζητούν συμβουλευτική όταν:

  1. Αδυνατούν χρόνια να βρουν ηρεμία με τις πράξεις και τις αντιδράσεις τους στην καθημερινή ζωή
  2. Βιώνουν συνεχώς τραυματικές συναισθηματικές και σεξουαλικές προκλήσεις που παύουν να βελτιώνονται
  3. Τα αισθήματα αναξιότητας τους συνεχίζουν να είναι συντριπτικά
  4. Αγωνίζονται με μια πρόσφατη επίγνωση της κατάχρησης.

 

Λάβετε βοήθεια σήμερα

Η θεραπεία από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει πολλά βήματα για να βοηθήσει στην ανακούφιση του τραύματος των αναδρομών στο παρελθόν και των αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης αυτοεκτίμησης και της κατάθλιψης.

Μερικές από τις καλύτερες μορφές θεραπείας βρίσκονται με τόσο αποτελεσματικούς τρόπους όπως  να είστε με άτομα που εμπιστεύεστε και που σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν και αγκαλιάζετε τις προσπάθειές σας να θεραπεύσετε το τραύμα .

Η συμβουλευτική για να διερευνήσετε το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης, η άσκηση για να βοηθήσει στο να υπάρχει η αίσθηση  της σιγουριάς και θετικότητας  για τη ζωή, καθώς και μια γενική αύξηση στη γενική καλή υγεία σας,ο διαλογισμός για να εξασκήσετε ειρηνικές, θεραπευτικές σκέψεις κρατώντας ένα ημερολόγιο για να εξερευνήσετε αρνητικά και θετικά συναισθήματα με ασφαλή τρόπο αναπνοή χαλάρωσης για να ηρεμήσει την ταραγμένη καρδιά και το μυαλό σας.

Ένα από τα πιο θετικά αποτελέσματα που έρχεται από το ταξίδι της ανάκαμψης από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι να γνωρίζεις ότι επιβίωσες, ότι η ικανότητά σου να επιβιώσεις είναι ισχυρότερη από το τραυματικό γεγονός που σου αφαίρεσε τη δύναμή σου. Η ανάκτηση αυτής της δύναμης σας δίνει μια νέα πνοή ζωής για να ζήσετε επιτέλους τη ζωή σας με τον δικό σας τρόπο.

Η «διαγραφή» του παρελθόντος συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα και τη δυνατότητα ενός προσώπου να αλλάζει, να επανακαθορίζει να επανεφεύρει να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Η κατάλληλη επεξεργασία της λήθης =η λησμονιά ,το υποτιθέμενο σβήσιμο από τη μνήμη ,το να μη θυμάσαι ,επιτρέπει στο άτομο να ανασυγκροτήσει την ταυτότητα και την προσωπικότητά του, χωρίς να δυναμιτίζεται αυτή η διαδικασία από το παρελθόν του.

 

 


Γράφει ο Στέφανος Σκουτέλας, MSc Ψυχολόγος