Σημάδια ότι ένας γάμος δεν μπορεί να σωθεί

Ο γάμος μπορεί να είναι μια ευλογία, αλλά μπορεί επίσης να ραγίσει την καρδιά σας—ειδικά αν νομίζετε ότι έχετε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την απόφαση του διαζυγίου και το ταξίδι του αποχωρισμού είναι διαφορετικό για τον καθένα. Εάν σκέφτεστε αυτή τη δύσκολη απόφαση, πρέπει να προσδιορίσετε εάν η σχέση σας είναι τόσο τοξική που είναι πραγματικά καιρός να τη τερματίσετε.

Μερικές φορές αξίζει να σώσεις μια σχέση, και μερικές φορές όχι. Μόνο εσύ ξέρεις την απάντηση στην ερώτηση αν θα ήταν καλύτερα να χωρίσεις.

Ο τερματισμός ενός γάμου μπορεί να είναι απίστευτα περίπλοκος και προκλητικός, και η αγάπη σε μια σχέση μπορεί να κάνει αυτή την απόφαση πιο δύσκολη. Το να παραδεχτείς ότι μπορεί να μην αγαπάς πλέον τον σύντροφό σου μπορεί να είναι δύσκολο.  Αλλά τι γίνεται αν εξακολουθείτε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά υπάρχουν μεγάλα, φαινομενικά άλυτα ζητήματα που σας κάνουν να σκεφτείτε τον χωρισμό;

Αν και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε αν αξίζει να σώσετε τον γάμο σας, διαβάστε παρακάτω για παράγοντες που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο γάμος σας έχει ξεπεράσει το σημείο που μπορεί να σωθεί: 

Κατάχρηση:  Μια  καταχρηστική σχέση  είναι πιθανό να μην σωθεί και πρέπει να τελειώσει. Η κακοποίηση δεν είναι ποτέ αποδεκτή και κανείς δεν την αξίζει ή δεν πρέπει να ζει με αυτήν. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη εάν αντιμετωπίζετε κακοποίηση στο γάμο σας. Λάβετε υπόψη ότι η κακοποίηση δεν είναι πάντα σωματική και μπορεί να εμφανιστεί με άλλες μορφές, όπως  συναισθηματική  και  λεκτική κακοποίηση.

Έλλειψη στοργής ή οικειότητας: Ενώ τα ζευγάρια μπορεί να περνούν από περιόδους όλο και λιγότερης σωματικής οικειότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου τους, ένας  γάμος χωρίς στοργή και οικειότητα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

ΔιγαμίαΑν ο σύντροφός σας σας έκανε να πιστέψετε ότι εσείς οι δύο ήσασταν τα μόνα άτομα στο γάμο σας, αλλά τότε θα ανακαλύψετε ότι δεν είναι έτσι — έχετε εξαπατηθεί. Επιπλέον, η διγαμία είναι παράνομη.

Εγκληματική ΣυμπεριφοράΤο να ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας έχει εγκληματικό υπόβαθρο μπορεί να είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε, ειδικά εάν το έγκλημα είναι πολύ σοβαρό. Όχι μόνο υπάρχει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει ξεριζωθεί, αλλά μπορεί ακόμη και να αναρωτιέστε αν γνωρίζετε τον σύντροφό σας τόσο καλά όσο νομίζατε.

Συνεχής κριτική: Ο σύντροφός σου σε υποτιμά πάντα; Αυτό μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας.

Μια μελέτη του 2020 Health Psychology διαπίστωσε ότι η αρνητική ποιότητα της σχέσης μετά από πέντε χρόνια -που περιελάμβανε συγκεκριμένα κριτική από έναν σύντροφο- συνδέθηκε με τον κίνδυνο θνησιμότητας ενός ηλικιωμένου ενήλικα.

Μη θεραπευόμενος εθισμός:  Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι σε σχέση με κάποιον που δεν θα αναζητήσει θεραπεία για —ή αρνείται ξεκάθαρα— τον εθισμό του . Ο εθισμός μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια εργασίας, επηρεάζοντας επομένως τα οικονομικά ή να είναι η ρίζα των περισσότερων διαφωνιών μεταξύ των συντρόφων.

Μετατόπιση προτεραιοτήτωνΑν κάποια στιγμή θέλετε και οι δύο παιδιά ή να μετακομίσετε μόνιμα σε άλλη χώρα αλλά τώρα κάποιος από εσάς έχει αλλάξει γνώμη, μπορεί να βρεθείτε σε αδιέξοδο. Ομοίως, εάν οι στόχοι και οι προοπτικές σας για τη ζωή δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένες, μπορεί να διαπιστώσετε ότι από υλικοτεχνική άποψη ο γάμος δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Απιστία και απάτη: Η απιστία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βιωθεί. Ενώ η απάτη έχει αποδειχθεί ότι πολλές φορές οδηγεί σε διαζύγιο ή χωρισμό, δεν σημαίνει πάντα ότι θα το κάνει.   Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να προσδιορίσετε  εάν ο γάμος σας μπορεί να επιβιώσει από την απιστία.

Οικονομικά προβλήματαΊσως ο σύντροφός σας να έφερε σημαντικό χρέος στη σχέση και να μην ήταν εκ των προτέρων σχετικά με αυτό ή τώρα κάνει συνεχώς υπερβολικές δαπάνες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι  οικονομικές ανησυχίες  μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές συγκρούσεις σε έναν γάμο.

Αδυναμία συμβιβασμούΟ συμβιβασμός είναι απαραίτητος για μια υγιή σχέση. Εάν ο γάμος σας είναι εντελώς μονόπλευρος και ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να σας συναντήσει στη μέση, μπορεί να είστε σε μια τοξική σχέση .

Έλλειψη ενσυναίσθησης ή τύψεωνΈνας σύντροφος που δεν θα ζητήσει συγγνώμη, δεν θα αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη του ή δεν θα προσπαθήσει να καταλάβει τι νιώθετε μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό να είστε μαζί του. Μπορεί να νιώθετε ότι βάζετε πάντα περισσότερα στη συνεργασία και νιώθετε ότι οι ανάγκες σας δεν καλύπτονται.

Είναι μια δύσκολη και βαριά επιλογή να τερματίσετε το γάμο σας, αλλά όταν δίνετε μια χαμένη μάχη ή αισθάνεστε παγιδευμένοι και ανίσχυροι σε μια σχέση που τελικά σας βλάπτει, μην περιμένετε ούτε ένα σημάδι να σας πει να μείνετε ή να φύγετε.    Όταν έρθει η ώρα να εγκαταλείψετε μια κακή σχέση, το πιθανότερο είναι ότι θα το μάθετε και θα το νιώσετε.