Συμβουλές για περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση με την ηλικία

Με την πάροδο του χρόνου και σε μεγαλύτερες ηλικίες, η ενέργεια σε ορισμένα άτομα μειώνεται, και αυτό συνοδεύεται από πτώση της διάθεσης και της ευεξίας. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για την αποτροπή αυτής της κατάστασης:

Διατροφή

Αν τρώτε τα ίδια πράγματα διαρκώς, ρίξτε μια νέα ματιά στο τι άλλο έχει να προσφέρει η κουζίνα σας. Τα σωστά είδη τροφίμων και οι ιδιαίτεροι γευστικοί συνδυασμοί μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Καθώς κανείς μεγαλώνει, η ικανότητα του σώματος να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να παραμείνει σε φόρμα, κάνοντας υγιεινές διατροφικές επιλογές, που δεν σας κουράζουν.

Τα επίπεδα σακχάρου διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα με «χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη», όπως τα φασόλια, τα μη αμυλούχα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα.

Ποσότητα θερμίδων

Οι πολύ λίγες θερμίδες μπορούν να αφήσουν το σώμα σε κατάσταση πείνας και ανάγκης για ενέργεια. Η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων είναι διαφορετική μεταξύ διαφορετικών ατόμων, και ειδικότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο ιατρός είναι εκείνος που θα συστήσει την κατάλληλη διατροφή για ενέργεια και ευεξία.

Άσκηση

Ξεκούραση

Για μερικούς από εμάς, είναι ένα από τα μικρά αστεία της ζωής: Όταν βγαίνετε στη σύνταξη και δεν χρειάζεται να σηκώνεστε για δουλειά, φαίνεται ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε πια.

Αλλά το να κοιμάσαι καλά και επαρκώς, είναι σημαντικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 7 ώρες τη νύχτα. Εάν δεν κοιμάστε τόσο για οποιονδήποτε λόγο, αναζητήστε τρόπους να προσαρμόσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα.

Προσπαθήστε να μην πίνετε αλκοόλ αμέσως πριν τον ύπνο. Αν και μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε για λίγο, στην πραγματικότητα καθιστά πιο δύσκολο τον πλήρη ύπνο.

Θα πρέπει επίσης να:

  • Καταναλώσετε καφείνη μέχρι το μεσημέρι.
  • Κλείσετε τον υπολογιστή, το smartphone και την τηλεόραση πολύ πριν πάτε για ύπνο.
  • Διατηρήσετε  την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη.
  • Πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα όσο πιο συχνά μπορείτε.

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να κοιμηθείτε αρκετά, μιλήστε με το γιατρό σας.

Και μερικές ακόμα συμβουλές:

Μειώστε το αλκοόλ γενικά. Καθώς μεγαλώνετε, τα αποτελέσματά του παραμένουν μαζί σας περισσότερο.Πίνετε περισσότερο νερό Εάν είστε έστω και λίγο αφυδατωμένοι, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να επηρεάσει τη διάθεσή σας.Κόψτε το άγχος όπου μπορείτε. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μειώσετε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας εάν αισθάνεστε ότι είστε πολύ αδύνατοι. Κλείστε την τηλεόραση και κάντε μια βόλτα αν τα νέα σας προκαλούν άγχος.

Εάν είστε κουρασμένοι ή καταθλιπτικοί, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτά τα πράγματα δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ένα άλλο πρόβλημα υγείας μπορεί να ευθύνεται, όπως η κατάθλιψη , οι καρδιακές παθήσεις ή η υπνική άπνοια.