Τα αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά οδηγούν σε κακή ποιότητα διατροφής

Υπάρχουν νέα στοιχεία ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές των παιδιών θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αρνητικά συναισθήματα.  Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Journal of Education and Behavior , τα αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά οδηγούν σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και κακή ποιότητα διατροφής, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Elsevier, έλαβε δείγμα 195 εθνοτικά διαφορετικών παιδιών από την τρίτη έως την έκτη δημοτικού που ζούσαν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες. Στα παιδιά ανατέθηκε η χρήση μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, όπου έπρεπε να απαντούν σε ερευνητικές ερωτήσεις επτά φορές την ημέρα.

Τα παιδιά ρωτήθηκαν αν ένιωθαν κάποιο αρνητικό συναίσθημα όπως άγχος, θυμό ή θλίψη. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν εάν έτρωγαν κάτι ανθυγιεινό, συμπεριλαμβανομένων τηγανητά, γλυκά και ζαχαρούχα ποτά τις τελευταίες δύο ώρες.

Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, οι συμμετέχοντες έτρωγαν τα περισσότερα γλυκά. Τα παιδιά ανέφεραν ότι κατανάλωναν γλυκά ή αρτοσκευάσματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα το 40% των ημερών. Εν τω μεταξύ, τα πατατάκια ή τηγανητές πατάτες καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στο 30% των ημερών και τα ζαχαρούχα ποτά καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στο 25% των ημερών.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία αρνητικά μοτίβα διάθεσης καθημερινά: σταθερή χαμηλή, πρώιμη αύξηση και όψιμη μείωση και πρώιμη μείωση και καθυστερημένη αύξηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση τηγανητού φαγητού είναι υψηλότερη τις ημέρες με πιο μεταβλητά συναισθηματικά μοτίβα από τις ημέρες με σταθερή χαμηλή αρνητική διάθεση. Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με άλλες μελέτες που έχουν βρει την αρνητική διάθεση να προβλέψουν θετικά την πρόσληψη λιπαρών τροφών από τα παιδιά. Ενώ όπως αναφέρουν, τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία για την ενσωμάτωση στοιχείων που βασίζονται στη διάθεση και το συναίσθημα σε παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.