Τα οφέλη για την υγεία που έχει μία πράξη καλοσύνης

Η διάδοση της καλοσύνης όχι μόνο βοηθά τους άλλους να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους – μπορεί επίσης να τονώσει την υγεία και την ευτυχία του δωρητή, σύμφωνα με έρευνα. Είναι ένα win-win για όλους.

Το να βάζουμε την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική μας χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα – ή αυτό που ονομάζεται αλτρουισμός – διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως έχουν δείξει μελέτες. Ο εθελοντισμός, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιεί το άγχος και βελτιώνει την κατάθλιψη .

Δεν είναι μόνο αυτό: Η ίδια δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και ακόμη και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Ένας λόγος για αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι επειδή η καλοσύνη συμβάλλει στην αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν. Και αυτό, σύμφωνα με μελέτες , είναι ένας βασικός παράγοντας για μια υγιή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Χαμηλή πίεση αίματος

Η παροχή δωρεών σε άλλους ή οι «προκοινωνικές δαπάνες», έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη ζήτησε από μια ομάδα υπερτασικών ατόμων να ξοδέψουν 40 δολάρια για τον εαυτό τους, ενώ σε μια άλλη ομάδα ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση είπαν να ξοδέψουν τα χρήματα σε άλλους. Διαπίστωσαν ότι όσοι ξόδεψαν χρήματα σε άλλους είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο τέλος της μελέτης έξι εβδομάδων. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη ήταν τόσο μεγάλα όσο αυτά από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Μείωση του πόνου

Το να δίνουμε φαίνεται να μειώνει τον πόνο μας . Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι θα δωρίσουν χρήματα για να βοηθήσουν τα ορφανά ήταν λιγότερο ευαίσθητοι σε πόνους,  από εκείνους που αρνήθηκαν να δώσουν. Επιπλέον, όσο πιο χρήσιμη πίστευαν ότι θα ήταν η δωρεά τους, τόσο λιγότερο πόνο ένιωθαν.   Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που αντιδρούν σε επώδυνη διέγερση φαίνεται να απενεργοποιούνται αμέσως από την εμπειρία της προσφοράς.

Ευτυχία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να είσαι ευγενικός μπορεί να τονώσει την ευτυχία σε μόλις τρεις ημέρες. Η μελέτη όρισε τους ανθρώπους σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα έπρεπε να κάνει μια πράξη καλοσύνης κάθε μέρα. η δεύτερη ομάδα δοκίμασε μια νέα δραστηριότητα. και η τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτα. Οι ομάδες που ήταν ευγενικές και έκαναν νέα πράγματα είδαν μια σημαντική ώθηση στην ευτυχία.

Θα βιώσετε ακόμα μεγαλύτερη χαρά αν είστε δημιουργικοί με τις πράξεις καλοσύνης σας. Οι ερευνητές της ευτυχίας Sonja Lyubomirsky και Kennon Sheldon διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν διάφορες πράξεις καλοσύνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας παρουσίασαν μεγαλύτερες αυξήσεις στην ευτυχία από εκείνους που έκαναν την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά.

Και εδώ είναι τα καλά νέα: Φαίνεται ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να είναι ανώνυμες ή ορατές, αυθόρμητες ή προγραμματισμένες και μπορεί να είναι τόσο απλές όσο το να κάνεις ένα κομπλιμέντο ή να ανοίξεις μια πόρτα σε κάποιον.

Ιδέες

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες ιδέες στο διαδίκτυο, αλλά εδώ είναι μερικές για να ξεκινήσετε:

  • Κατά την οδήγηση, κάντε χώρο για το αυτοκίνητο που θέλει να μπει στη λωρίδα σας.
  • Κάντε ένα γνήσιο κομπλιμέντο σε ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή συνάδελφο.
  • Κάντε το ίδιο για το αφεντικό σας – πιθανότατα δεν δέχονται ποτέ κομπλιμέντα!
  • Αφήστε τη μνησικακία και πείτε σε αυτό το άτομο ότι το συγχωρείτε (εκτός αν το να του το κάνετε χειρότερο).
  • Να είστε εκεί για έναν φίλο που περνάει δύσκολα. Μην προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Απλά ακούστε τον.
  • Αφήστε στον μεταφορέα σας ένα ευχαριστήριο σημείωμα.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά και συχνά ξεπερνιούνται με την εξισορρόπηση των αναγκών της οικογένειας, της εργασίας και της κοινότητας. Σκεφτείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας (με όποιον τρόπο αυτό σημαίνει για εσάς) καθώς και με τους άλλους. Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα.

Κάνετε τον κόσμο καλύτερο αλλά μην ξεχνάτε – κάθε καλοσύνη που δίνετε στους άλλους είναι επίσης ένα δώρο στον εαυτό σας.

καλοσύνηπράξεις καλοσύνηςκαλοσύνη και υγεία