Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία

Η σωματική άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική ευεξία και μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει συμπτώματα ψυχικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ενώ τα οφέλη της άσκησης για τη σωματική υγεία συζητούνται συχνά, η σχέση μεταξύ άσκησης και ψυχικής υγείας συχνά παραβλέπεται.

Μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων ψυχικής υγείας πριν ξεκινήσουν. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πολλών υπαρχουσών ψυχικών ασθενειών.

Πώς ωφελεί η ψυχική υγεία από τη σωματική άσκηση

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μερικές φορές συνταγογραφούν άσκηση ως μέρος της θεραπείας για συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες. Μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις της άσκησης στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν:0

Άγχος και Στρες

Η άσκηση μειώνει την ευαισθησία στην αντίδραση του σώματος στο άγχος. 2 Επιπλέον, ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άλλων κοινών συνυπάρχουσων καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η άσκηση βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης νέων νευρώνων σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να παίζει ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ορισμένων ψυχιατρικών καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.  Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι η αυξημένη νευρογένεση μπορεί να παίζει ρόλο στην ηρεμία του εγκεφάλου σε περιόδους στρες.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες και την εκτελεστική λειτουργία για παιδιά με ΔΕΠΥ . Αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο για μέτρια όσο και για έντονη άσκηση και η άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.   Το Cardio φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για παιδιά και ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Κατάθλιψη

Η ελαφριά, μέτρια και έντονη άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα της κατάθλιψης . Στην πραγματικότητα, η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλες θεραπείες για την κατάθλιψη.   Είναι πιθανό οι τακτικές προπονήσεις να μειώνουν τη φλεγμονή, κάτι που έχει θετική επίδραση στα άτομα με αυτήν την πάθηση.

Διαταραχή πανικού

Για τα άτομα με διαταραχή πανικού, η άσκηση μπορεί να είναι ένας προληπτικός τρόπος για να απελευθερώσετε τη συγκρατημένη ένταση και να μειώσετε τα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας. 10 Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των κρίσεων πανικού σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα άτομα με PTSD και μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα PTSD όπως κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα ύπνου και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πώς η άσκηση προάγει τη θετική ευεξία

Η άσκηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ευεξίας σε άτομα που αισθάνονται ήδη ψυχικά υγιή. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και προάγει τον ποιοτικό ύπνο.

  • Η άσκηση μειώνει τις ορμόνες του στρες . Η άσκηση μειώνει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη . Αυξάνει επίσης τις ενδορφίνες —τις χημικές ουσίες «καλής αίσθησης» του σώματός σας— δίνοντας στη διάθεσή σας μια φυσική ώθηση. 
  • Η σωματική δραστηριότητα σας αποσπά την προσοχή από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα . Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να απομακρύνει το μυαλό σας από τα προβλήματά σας και είτε να την ανακατευθύνει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε να σας οδηγήσει σε μια κατάσταση που μοιάζει με ζεν .
  • Η άσκηση προάγει την αυτοπεποίθηση . Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να τονώσετε το σώμα σας και να διατηρήσετε μια υγιή λάμψη και ένα χαμόγελο. 13 Μπορεί να νιώσετε μια λεπτή αλλά σημαντική τόνωση στη διάθεσή σας καθώς τα ρούχα σας φαίνονται πιο κολακευτικά και προβάλλετε μια αύρα αυξημένης δύναμης.
  • Η άσκηση μπορεί να είναι μια καλή πηγή κοινωνικής υποστήριξης . Τα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης είναι καλά τεκμηριωμένα και πολλές σωματικές δραστηριότητες μπορεί να είναι και κοινωνικές δραστηριότητες.  Έτσι, είτε συμμετέχετε σε ένα μάθημα άσκησης είτε παίζετε σόφτμπολ σε ένα πρωτάθλημα, η άσκηση με άλλους μπορεί να σας προσφέρει διπλή δόση ανακούφισης από το άγχος.
  • Καλύτερη σωματική υγεία μπορεί να σημαίνει καλύτερη ψυχική υγεία . Ενώ το άγχος μπορεί να προκαλέσει ασθένεια , η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος. Η βελτίωση της γενικής υγείας και της μακροζωίας σας με την άσκηση μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλο άγχος βραχυπρόθεσμα (ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες μικρές ασθένειες) και μακροπρόθεσμα (βοηθώντας σας να παραμείνετε πιο υγιείς και να απολαύσετε ζωή περισσότερο εξαιτίας του).
  • Η άσκηση παρέχει ένα ρυθμιστικό κατά του στρες . Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερη φυσιολογική αντιδραστικότητα στο στρες. Με απλά λόγια, όσοι ασκούνται περισσότερο μπορεί να επηρεαστούν λιγότερο από το άγχος που αντιμετωπίζουν. Έτσι, εκτός από όλα τα άλλα οφέλη, η άσκηση μπορεί να προσφέρει κάποια ανοσία στο μελλοντικό στρες καθώς και έναν τρόπο αντιμετώπισης του τρέχοντος στρες. 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ασκηση: ισχυρό φάρμακο για την κατάθλιψη

 

ψυχική ευεξίαάσκηση για καλή υγείαθετική ευεξίαfront-stories