Θέλετε να κερδίσετε 10 χρόνια ζωής; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Οι ειδικοί λένε ότι το κλειδί για γίνει αυτό, πρέπει να κάνουμε υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η διατροφή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά:

  • έξι έως επτά χρόνια σε ενήλικες μέσης ηλικίας
  • περίπου δέκα χρόνια σε νεαρούς ενήλικες

 Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλές μελέτες που εξέτασαν τη διατροφή και τη μακροζωία, μαζί με δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease, η οποία είχε στοιχεία της υγείας του πληθυσμού από πολλές χώρες. Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα, οι μελετητές υπολόγισαν πόσο ποικίλλει το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, μία πολύ καλή διατροφή περιλαμβάνει  λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και περισσότερα:

  • όσπρια (φασόλια, μπιζέλια και φακές)
  • δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, κριθάρι και καστανό ρύζι)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βέλτιστη διατροφή από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία για γυναίκες και άνδρες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η αλλαγή από μια δυτική διατροφή στη βέλτιστη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ χρόνια.

Για τους 80χρονους, το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν τριάμισι χρόνια.

Τα αποτελέσματα   δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες αλλαγές διατροφής σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη στο προσδόκιμο ζωής. Αλλά τα κέρδη είναι μεγαλύτερα εάν αυτές οι αλλαγές ξεκινήσουν νωρίς στη ζωή.

Διαβάστε ακόμα: 10 μηχανισμοί για μακροζωία 

Δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαροι όλοι οι μηχανισμοί που εξηγούν γιατί η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής. Αλλά η βέλτιστη δίαιτα που αποκάλυψαν οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ορισμένες έρευνες σε ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν τη βλάβη στα κύτταρα, η οποία είναι μια αιτία γήρανσης.

 

Σας ενδιαφέρει: 

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να ζήσουν έως και 150 χρόνια;

 

συνήθειες για μακροζωίαμακροζωία