Τι μπορεί να κάνει το στρες στο σώμα σας

Από στομαχόπονους και κνίδωση μέχρι αϋπνίες και χαμένες περιόδους, το άγχος μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στην υγεία μας.
Για μερικούς, το άγχος μοιάζει σαν την καρδιά σας να θέλει να εκραγεί από το στήθος σας. Για άλλους, το άγχος εμφανίζεται στο δέρμα σας ως εξάνθημα ή ίσως παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Το άγχος είναι μέρος της ζωής — αλλά δεν είναι πάντα κακό. Μερικές φορές, σας δίνει το κίνητρο που χρειάζεστε για να επιτύχετε μια προθεσμία ή να αποδώσετε τα μέγιστα. Αλλά το ανεξέλεγκτο ή παρατεταμένο άγχος μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στο σώμα σας, με αποτέλεσμα απροσδόκητους πόνους, πόνους και άλλα συμπτώματα.

Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες εναντίον χρόνιου στρες

Αν και μπορεί να νιώθετε ότι το άγχος εμφανίζεται μόνο μέσα στο κεφάλι σας, έχει απολύτως επίδραση στο υπόλοιπο σώμα σας.

  • Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες. Οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες είναι συχνά αυτό που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς.  Τα καλά νέα είναι ότι συχνά, οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι ήσσονος σημασίας. Αφού περάσει ο στρεσογόνος παράγοντας, το σώμα μας επιστρέφει στην κανονική του κατάσταση ηρεμίας.
  • Χρόνιο στρες. Το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να προκληθεί από τους ίδιους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, αλλά η διαφορά είναι ότι γίνονται συνεχείς και αρχίζουν να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο με την πάροδο του χρόνου.  Οι χρόνιοι στρεσογόνοι παράγοντες είναι πράγματα όπως οικονομικά ζητήματα και συγκρούσεις με μέλη της οικογένειας. Αυτά τα συνεχιζόμενα ζητήματα μπορούν να έχουν μόνιμες και βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σας υγεία.

Το χρόνιο ή μακροχρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε τα πάντα, από αύξηση βάρους μέχρι κακό ύπνο και προβλήματα που σχετίζονται με το έντερο.

Τι μπορεί να κάνει το στρες στο σώμα σας;

Το άγχος μπορεί να κάνει κάποια περίεργα πράγματα στο σώμα σας, επηρεάζοντάς το σε διάφορα σημεία. Δείτε πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας:

1. Μύες και αρθρώσεις

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πόνο, σφίξιμο ή πόνο στους μύες σας, καθώς και σπασμούς πόνου. Μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας και άλλων καταστάσεων, επειδή το άγχος μειώνει το όριο για πόνο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), όταν αισθάνεστε άγχος, οι μύες σας τεντώνονται. Όταν αυτό το άγχος υποχωρεί, οι μύες σας απελευθερώνουν την ένταση.

2. Καρδιά και πνεύμονες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το άγχος μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας. Μια κατάσταση όπως η προσπάθεια να τηρήσετε μια προθεσμία στη δουλειά, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Και η υπερβολική ποσότητα της ορμόνης του στρες κορτιζόλη μπορεί να επιδεινώσει τις καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού και του άσθματος. Εκτός από τις παθήσεις των πνευμόνων, το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια και γρήγορη αναπνοή.

Εάν έχετε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος ή αίσθημα παλμών της καρδιάς , επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για να αποκλείσετε μια σοβαρή κατάσταση.

3. Δέρμα και μαλλιά

Ακόμη και το δέρμα και τα μαλλιά σας δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις του στρες. Εάν έχετε μια δερματική πάθηση όπως έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση, το άγχος μπορεί να το επιδεινώσει. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κνίδωση και κνησμό, υπερβολική εφίδρωση και απώλεια μαλλιών.

4. Έντερο

Είχατε ποτέ στομαχόπονο από τόσο άγχος; Το άγχος μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πεπτικό σας σύστημα – από απλούστερα συμπτώματα όπως πόνος, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα μέχρι πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η παλινδρόμηση οξέος (ΓΟΠΝ).

Όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να έχετε την τάση να τρώτε περισσότερο ή λιγότερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές δίαιτες. Εάν το άγχος είναι αρκετά σοβαρό, μπορεί ακόμη και να κάνετε εμετό.

5. Ώμοι, κεφάλι και σαγόνι

Οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα σας μπορούν να κινηθούν μέσα από το τρίγωνο τάσης, το οποίο περιλαμβάνει τους ώμους, το κεφάλι και το σαγόνι σας.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους έντασης, σφίξιμο στον αυχένα και το σαγόνι, και κόμπους και σπασμούς στο λαιμό και τους ώμους.

6. Ανοσοποιητικό σύστημα

Χρειάζεστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσετε τις ασθένειες, αλλά το άγχος αποδυναμώνει την άμυνα του σώματός σας.

Σας κάνει πιο πιθανό να κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη, για παράδειγμα.  Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Φροντίστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύοντάς το με υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση.

Το πιο σημαντικό, η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού σας συστήματος μέσω της μείωσης του στρες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για να σας κρατήσει υγιείς.

7. Αναπαραγωγική υγεία

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η περίοδός σας μπορεί μερικές φορές να παραλείπεται έναν μήνα ή να έρχεται μια εβδομάδα καθυστέρηση; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, αλλά το άγχος μπορεί να είναι απολύτως ένας παράγοντας που συμβάλλει.

Δεν αποτελεί έκπληξη, αυτό θα μπορούσε να σας βάλει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους – όπου ανησυχείτε ή δεν είστε σίγουροι πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος σας. Η συνεχής απώλεια περιόδου λόγω στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία ή σε μια κατάσταση που ονομάζεται δευτερογενής αμηνόρροια.

8. Ύπνος

Το άγχος μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για τον οποίο στρίβετε και στριφογυρίζετε και δεν κοιμάστε καλά  όλη τη νύχτα.  Με την πάροδο του χρόνου, οι άγρυπνες νύχτες λόγω άγχους μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

9. Αύξηση βάρους

Λόγω της φυσικής ορμόνης του στρες , κορτιζόλης , το άγχος σας μπορεί επίσης να επηρεάζει το βάρος σας. Η κορτιζόλη είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη διαχείριση του μεταβολισμού σας και όταν απελευθερώνεται υπερβολική ποσότητα, προκαλεί διακοπή ορισμένων σωματικών λειτουργιών και επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ελέγξετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας και να τα επαναφέρετε να λειτουργούν για εσάς και όχι εναντίον σας.

10. Ψυχική υγεία

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης και να μειώσει τον ενθουσιασμό σας για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε — από καθημερινά χόμπι μέχρι να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Εάν το άγχος σας γίνει τόσο σταθερό που μετατρέπεται σε ατελείωτη ανησυχία, μπορεί να έχετε ακόμη και αγχώδη διαταραχή . Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να τρώνε άσχημα και να ασκούνται λιγότερο όταν είναι αγχωμένοι, κάτι που κάνει τα συμπτώματα ψυχικής υγείας πιο δυνατά.

Το να αισθάνεστε χαμηλά λόγω άγχους δεν είναι προσωπική αποτυχία. Συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς, οπότε μην φοβάστε να απευθυνθείτε για βοήθεια.

άγχος