Τι γίνεται με την αντιγήρανση στο διάστημα;

Ο αστροναύτης Scott Kelly, 51 ετών, υπέστη μια πολύ περίεργη μεταμόρφωση, που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Μεταξύ άλλων, κατά την παραμονή του στο Διάστημα, εμφάνισε διόγκωση του πάχους της καρωτίδας, του νεύρου του αμφιβληστροειδούς και του δέρματος του μετώπου, απώλεια σωματικού βάρους, αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, μικρή εξασθένηση μερικών γνωστικών δεξιοτήτων, επιμήκυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων του και μεταβολές στην έκφραση αρκετών γονιδίων.

Τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) τα γονίδιά του επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους έξι μήνες μετά την επιστροφή του, κάτι που ίσως δείχνει μια πιο μόνιμη γενετική βλάβη.

Ο Scott, που είχε μείνει στο Διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 (340 συνεχόμενες μέρες), φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον αδελφό του Marc, που είχε μείνει στη Γη.

Το πιο παράξενο είναι ότι, όσο βρισκόταν στο Διάστημα, ο Scott είχε βιολογικές ενδείξεις αντίστροφης γήρανσης (επιμήκυνση των τελομερών του). Μόλις, όμως, όμως επέστρεψε στη Γη, συνέβη το αντίστροφο (σμίκρυνση τελομερών), σαν το σώμα του να είχε ξαφνικά γεράσει πιο γρήγορα, κάτι που πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και για καρκίνο σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά τα αποκάλυψαν οι εξονυχιστικές εξετάσεις που έκαναν οι γιατροί και άλλοι επιστήμονες, καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν συγκριτικά σε διδύμους (που έχουν κοινό DNA) τις βιολογικές επιπτώσεις του Διαστήματος στο ανθρώπινο σώμα.

Οι δέκα μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, οι πιο ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα στο πεδίο της διαστημικής βιοϊατρικής, καλύπτουν πολλούς διαφορετικούς τομείς και τα ευρήματα θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό των μελλοντικών, πιο μακρινών αποστολών στη Σελήνη και ιδίως στον Άρη, όπου το ταξίδι αναμένεται να διαρκεί περίπου εννέα μήνες.