Τι κάνει “lifting” στο καρδιαγγειακό σύστημα

Ο Μαραθώνιος είναι μια “μόδα”, που βοηθάει στην καλύτερη υγεία και ήρθε για να μείνει. Η, δε, πρώτη φορά, που συμμετέχει κάποιος, έχει ένα επιπλέον σημαντικό όφελος. Επιβραδύνει τη γήρανση των αρτηριών, κάνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα… “καινούριο”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο EuroCMR 2019 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), καταδεικνύουν πως οι δρομείς, που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και βραδύτεροι σε ταχύτητα, είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ο ερευνητής Δρ. Ανίς Μπούβα του UCL δήλωσε πως «παρατηρήθηκε τετραετής μείωση της αρτηριακής ηλικίας και πτώση κατά 4 mmHg της συστολικής πίεσης του αίματος στους αρχάριους, που ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους Μαραθώνιο μετά από εξάμηνη προπόνηση».

Το όφελος αυτό είναι συγκρίσιμο με εκείνο των φαρμάκων και, αν διατηρηθεί, «μεταφράζεται» σε περίπου 10% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 139 υγιείς δρομείς ηλικίας από 21 έως 69 ετών, που θα συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Μαραθώνιο. Υποβλήθηκαν σε πλήθος βιολογικών εξετάσεων (μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων, τεστ φυσικής κατάστασης, μέτρηση πίεσης κ.ά.), τόσο πριν ξεκινήσουν την προπόνηση (10 έως 20 χιλιόμετρα την εβδομάδα για ένα εξάμηνο), όσο και δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου του Λονδίνου. Υπολογίστηκε, επίσης, και στις δύο μετρήσεις η βιολογική ηλικία της αορτής, της κύριας αρτηρίας του σώματος.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά τον τερματισμό στον πρώτο Μαραθώνιο είχε μειωθεί η δυσκαμψία της αορτής, η οποία έδειχνε τέσσερα χρόνια νεότερη σε σχέση με πριν την έναρξη της προπόνησης.

Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες, καθώς και αυτοί που ολοκλήρωσαν τον Μαραθώνιο σε μεγαλύτερους χρόνους, είχαν πιο σημαντικές μειώσεις στην αορτική δυσκαμψία, ενώ οι μειώσεις της αορτικής δυσκαμψίας ήταν ανεξάρτητες από τις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης.

Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι έμπειρος αθλητής, για να επωφεληθεί από την προπόνηση.

Επιπλέον η αγάπη για το τρέξιμο, μετά το πέρας του πρώτου Μαραθωνίου, “δίνει φτερά” σε πολλούς, που συνεχίζουν να τρέχουν, βελτιώνοντας κατά πολύ την καρδιαγγειακή τους υγεία.

 

Μαραθώνιοςεγκεφαλικό