Τι μπορεί να κάνει η έγκυος, για να προστατεύσει το παιδί από την παχυσαρκία

Μάλιστα αυτό φαίνεται να ισχύει – εκτός από τις παχύσαρκες εγκύους – και για τις εγκύους με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο επικεφαλής ερευνητής Jun Seok Son από το Πανεπιστήμιο Washington State εξήγησε: “Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε οι γυναίκες – άσχετα αν είναι παχύσαρκες ή αν έχουν διαβήτη – να ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή με αυτόν τον τρόπο ωφελούν την μεταβολική υγεία των παιδιών τους.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η έλλειψη άσκησης σε υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά τους στην παχυσαρκία και στις συναφείς μεταβολικές παθήσεις, εν μέρει μέσω της εξασθένησης της λεγόμενης θερμογονικής λειτουργίας”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποντικάκια, των οποίων οι μαμάδες έκαναν 60 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε πρωί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ποντικάκια, που γέννησαν μητέρες, που δεν ασκούνταν, χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Στον απογαλακτισμό, οι απόγονοι των ποντικών που ασκούνταν, έδειξαν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών, που σχετίζονται με καφέ λιπώδη ιστό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτός ο τύπος ιστού μετατρέπει το λίπος και τη ζάχαρη σε θερμότητα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος στην ομάδα άσκησης, υποδεικνύοντας ότι ο καφέ λιπώδης ιστός τους είχε υψηλότερη θερμογονική λειτουργία, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την παχυσαρκία και τα μεταβολικά προβλήματα (όπως ο διαβήτης και η λιπώδης διήθηση στο συκώτι).

Μετά τον απογαλακτισμό τα ποντικάκια ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για οκτώ εβδομάδες. Όσα ήταν στην ομάδα άσκησης, όχι μόνο πήραν λιγότερο βάρος, αλλά εμφάνισαν και λιγότερα συμπτώματα μεταβολικών νοσημάτων.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν πρόσθετες μελέτες, για να κατανοήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς, που είναι υπεύθυνοι για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας στα παιδιά, των οποίων οι μητέρες ασκούνται.