Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, όταν δεν τρώμε με πρόγραμμα

Η παράλειψη του πρωινού είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, καθώς, έπειτα από την μη λήψη τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια, για να λειτουργήσει σωστά. Έτσι μπορεί να νιώσετε αδυναμία συγκέντρωσης και όταν, τελικά, πεινάσετε κοντά στο μεσημέρι, να αναζητήσετε τις περισσότερες φορές ένα σνακ.

Στην περίπτωση αυτή, ένα φρούτο και μερικοί ξηροί καρποί είναι μια υγιεινή επιλογή. Προσπαθήστε να αποφύγετε μία εύκολη λύση, όπως η σοκολάτα, τα πατατάκια ή οτιδήποτε ανθυγιεινό και προσπαθήστε να μην τρώτε πολύ γρήγορα, καθώς αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει καούρα και δυσπεψία.

Την ώρα του μεσημεριανού, ακόμη κι αν βρίσκεστε στο γραφείο, συνιστάται να έχετε ένα χαλαρό γεύμα κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σας. Αν, παρόλα αυτά, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, τρώτε συνήθως ένα σάντουιτς στη διαδρομή για κάποιο meeting ή δουλεύοντας στο γραφείο σας, πρέπει να γνωρίζετε οτι η γρήγορη λήψη τροφής είναι βασική αιτία για την εμφάνιση παλινδρόμησης.

Θα πρέπει, επίσης, να είστε προσεκτικοί και να μην καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή βαριά, πικάντικα φαγητά.

Αν πιστεύετε ότι όλα, όσα αναφέρθηκαν, αντικατοπτρίζουν μερικώς ή στο σύνολο τους τον τρόπο ζωή σας, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε, για να αποφύγετε να σας εμφανιστούν ξανά τα συμπτώματα της καούρας κα της δυσπεψίας.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε:

  • Να κάθεστε όταν τρώτε
  • Προετοιμάστε τα γεύματά σας εσείς οι ίδιοι, ξέροντας ότι δεν περιέχουν συστατικά, που ερεθίζουν το στομάχι σας
  • Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα της ημέρας
  • Κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο με τις τροφές, που σας προκαλούν καούρα και δυσπεψία, ώστε να τις αποφύγετε
  • Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή, έτσι ώστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό και να γευματίσετε με συνθήκες ηρεμίας, αντί να τρώτε κάνοντας ταυτόχρονα πολλά πράγματα
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το βραδινό φαγητό. Αφήστε τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ του βραδινού φαγητού και της κατάκλισης.

* Μανώλης Συμβουλάκης γαστρεντερολόγος, διευθυντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center