Τι βοηθά στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου του μαστού;

Εάν έχετε περάσει τα εμπόδια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού , ο μεγαλύτερος φόβος σας μπορεί να είναι ότι μπορεί να επανέλθει. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να αντιμετωπίσει κάποιος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν επανέρχεται, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Εάν υπάρχει υποτροπή, ο καρκίνος του μαστού είναι πιο πιθανό να επανεμφανιστεί μέσα στα πρώτα 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε την υγεία και την ευεξία σας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψετε εάν ο καρκίνος σας θα επανέλθει, μην αφήσετε τον φόβο να ελέγξει την καθημερινότητά σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο να έχετε ξανά καρκίνο.

Εδώ είναι μερικές από τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία να αποφύγετε την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Αυξήστε την σωματική άσκηση

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι εάν ασκείστε τακτικά ακόμα και για τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, μπορείτε να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι εάν είστε υπέρβαροι, ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να επιστρέψει. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος για τον σωματότυπο σας.

Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο, καρδιαγγειακές δραστηριότητες, ενδυνάμωση και ευελιξία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν:

  • Τουλάχιστον 150 λεπτά (2,5 ώρες) μέτριας αεροβικής άσκησης (όπως γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα ή 75 λεπτά την εβδομάδα πιο σκληρής σωματικής δραστηριότητας όπως το τρέξιμο.
  • Δύο ημέρες μυϊκής προπόνησης με βάρη την εβδομάδα.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε  να κάνετε αν δεν είστε ενεργοί τώρα. Κάντε ένα βήμα τη φορά, ξεκινώντας έστω και με λίγα λεπτά. Σταδιακά, θα μπορείτε να κάνετε περισσότερα.

Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή

Όταν ακολουθείτε μια  υγιεινή διατροφή γεμάτη καλά για τον οργανισμό τρόφιμα, η συνολική υγεία σας βελτιώνεται. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε καθώς το σώμα σας αναρρώνει από τον καρκίνο.

  • Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Περιορίστε τα κόκκινα κρέατα όπως το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό.
  • Προσπαθήστε να τρώτε δύο με τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια είναι καλά για την υγεία σας.
  • Μειώστε ή αποφύγετε τροφές με υψηλά λιπαρά ή πάρα πολλές θερμίδες. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα οιστρογόνα, έναν τύπο ορμόνης στο αίμα σας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
  • Προσθέστε φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή.
  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά

Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μέτριας και βαριάς χρήσης αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα σας. Αυτό κάνει πιο πιθανό να ξαναπάθεις καρκίνο. Εάν είστε επιζών από καρκίνο, είναι καλύτερο να αποφύγετε το αλκοόλ εντελώς.

Εάν επιλέξετε να πίνετε, φροντίστε να το περιορίσετε σε ένα μόνο ποτό την ημέρα για να μειώσετε τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου σας.

Αν καπνίζετε καλό θα είναι να το κόψετε

Το κάπνισμα συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου. Εάν δεν έχετε ήδη σταματήσει το κάπνισμα, αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη γενική σας υγεία και θα καταστήσει λιγότερο πιθανό τον καρκίνο του μαστού σας να επιστρέψει.

Για να σας βοηθήσουμε να το κόψετε οριστικά:

  • Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης για να το κάνει μαζί σας.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας — είναι ένα κοινό έναυσμα για το κάπνισμα.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας για φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις ορμές σας.
  • Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα τσιγάρου όπως επιθέματα νικοτίνης, τσίχλα, παστίλιες, συσκευή εισπνοής και ρινικό σπρέι.

Συνεχίστε με τις παρακολουθήσεις  για την υγεία σας

Αφού ολοκληρώσετε τις θεραπείες για τον καρκίνο, πρέπει να πάτε στον γιατρό σας για τις επακόλουθες εξετάσεις. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συναντάται μαζί σας κάθε λίγους μήνες μετά τη θεραπεία σας. Το κάνουν αυτό για να μπορούν να παρακολουθούν στενά τυχόν αλλαγές που μπορεί να δείχνουν σημάδια ότι ο καρκίνος σας έχει επανέλθει. Αφού συμπληρώσετε τα 5 χρόνια από την τελευταία σας θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να επισκέπτεστε το γιατρό σας μόνο μία φορά το χρόνο.

Εάν έχετε αφαιρέσει μέρος του μαστού σας ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μαστογραφία, μια σάρωση που ελέγχει για καρκίνο του μαστού, κάθε 6 έως 12 μήνες μετά τη θεραπεία. Ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε τις σαρώσεις μία φορά το χρόνο μετά από αυτό. Εάν είχατε αφαιρέσει και τους δύο μαστούς, μπορεί να μην χρειαστείτε μαστογραφία.

Ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου που είχατε, ο αριθμός των επεμβάσεων μπορεί να διαφέρει. Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε τις παρακολουθήσεις σας, επειδή ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να επανεμφανιστεί εντός 2 ετών μετά τη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, είναι καλή στιγμή να ρωτήσετε το γιατρό σας τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε, τις παρενέργειες της θεραπείας ή τη γενική υγεία σας.

Ελέγξτε εάν χρειάζεστε φάρμακα

Αφού ολοκληρώσετε τη θεραπεία του καρκίνου, εάν έχετε μεγάλες πιθανότητες να επανεμφανιστεί ο καρκίνος σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για να μειώσει τον κίνδυνο.
Η ταμοξιφαίνη είναι ένα τέτοιο φάρμακο. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αυτό το φάρμακο για να μειώσουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς. Μπλοκάρει τα οιστρογόνα στα κύτταρα του μαστού. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε ξανά καρκίνο του μαστού κατά περίπου 40%.
Αν και σπάνια, η ταμοξιφαίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει θρόμβους αίματος στις φλέβες των ποδιών ή στους πνεύμονές σας. Αυτό μπορεί να είναι μια σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν νομίζετε ότι έχετε θρόμβο αίματος.
  • Αναστολείς αρωματάσης
Εάν έχετε υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, τα φάρμακα αναστολέα αρωματάσης (AI) μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν αναστροζόλη  και exemestane. Μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού. Είναι ένα καθημερινό χάπι που χορηγείται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για 5-10 χρόνια εάν διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε θρόμβους αίματος και δεν μπορείτε να πάρετε ταμοξιφαίνη.
Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να επιταχύνουν την οστεοπόρωση και μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη σας.

Φροντίστε τις συναισθηματικές σας ανάγκες

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα σας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Οι θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά κάθε άτομο. Και η αβεβαιότητα που συνοδεύει τον καρκίνο του μαστού μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση, την ταυτότητα και την αυτοπεποίθησή σας.

Μετά τη θεραπεία, η διαχείριση του νέου σας φυσιολογικού και η συμφιλίωση με όλα αυτά που έχουν συμβεί μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να θεραπεύσετε και να δώσετε προτεραιότητα στη συνολική συναισθηματική και ψυχική σας υγεία, εκτός από τη σωματική σας υγεία.

  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα και βάλτε πρώτα τις ανάγκες σας.
  • Μιλήστε με έναν επαγγελματία σύμβουλο ή θεραπευτή εάν οι φόβοι για επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας.
  • Συνδεθείτε με άλλα άτομα που είχαν καρκίνο του μαστού για να αποκτήσετε μια αίσθηση κοινότητας.
  • Ακολουθήστε νέα για νέες θεραπείες ή ευρήματα.
  • Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα για να μειώσετε το άγχος. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε.
  • Διαλέξτε ένα χόμπι που σας άρεσε στο παρελθόν ή εξερευνήστε νέα.
  • Σημειώστε τα συναισθήματά σας.

Λάβετε υπόψη ότι εάν ο καρκίνος του μαστού επανέλθει, δεν είναι δικό σας λάθος και συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

Πηγή

καρκίνος του μαστούΓυναίκα