Τηλεφωνική συνταγογράφηση – H χορήγηση “δύσκολων” φαρμάκων

Του Κώστα Λουράντου*

 

Πέρασε μια δύσκολη ακόμα διανυκτέρευση, συνεχίζοντας να λειτουργώ μέχρι … τελικής πτώσης.

Κατά την διάρκειά της, δύο περιστατικά προκάλεσαν την έντονη δυσφορία μου για αυτούς που επιμένουν (και σωστά) στην συνταγογράφηση των φαρμάκων, αλλά που δεν εφαρμόζουν (κακώς) τον ισχύοντα νόμο περί συνταγογράφησης κινολονών και που απαιτεί όχι απλή , αλλά ειδική συνταγή! Πρόκειται για το φάρμακο με δραστική ουσία norfloxacin.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς είχαν πάρει τηλεφωνικά την «εντολή» του ιατρού για να τους χορηγηθεί το φάρμακο και αφορούσαν την διάγνωση «ουρολοίμωξη».

Παθολόγος ο ένας, μικροβιολόγος η άλλη.

Στην περίπτωση του Παθολόγου, η ασθενής ωρυόταν και διαμαρτυρόταν, γιατί δεν της το δίνω και υποφέρει και διερωτώταν «πώς ο ιατρός δεν γνωρίζει πως αυτό το φάρμακο δεν δίνεται … τηλεφωνικά».

Στην περίπτωση της μικροβιολόγου, η ασθενής είχε αποθηκεύσει στο κινητό το αντιβιόγραμμα, από το οποίο προέκυπτε πως στην ίδια κατηγορία ευαισθησίας του μικροβίου με την κινολόνη υπήρχαν και άλλα φάρμακα μεταξύ των οποίων και η κεφακλόρη! Γιατί να επιλέξει αντιβίωση που χορηγείται με ειδική συνταγή; Και γιατί να επιμένει σε αυτή την επιλογή ο γιατρός;

Η απάντηση της ήταν αφοπλιστική: «Η γιατρός μου το είπε πως θέλει συνταγή, αλλά είναι το πιο αποτελεσματικό και εναπόκειται στην … θέληση του φαρμακοποιού αν σας το δώσει … χωρίς αυτή»!

Οι αγαπητοί συνάδελφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί, οφείλουν πρωτίστως να προστατεύουν την δημόσια υγεία, εφαρμόζοντας τους νόμους και εξηγώντας στους ασθενείς, γιατί δεν πρέπει να … προσπαθούν να σκοτώσουν κουνούπι με ρόπαλο!

Οι μεν γιατροί να σταματήσουν να κάνουν τηλεφωνική συνταγογράφηση, ειδικά για φάρμακα που έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην δημόσια υγεία, οι δε φαρμακοποιοί να σταματήσουν επίσης να υποκύπτουν στις πιέσεις ων ασθενών που στην πλειονότητά τους δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος που μακροχρόνια δημιουργούν και στον εαυτόν τους και στην δημόσια υγεία.

Κάποτε πρέπει να συνεννοηθούμε και να βρεθούμε στην ίδια γραμμή προστασίας της δημόσιας υγείας…

Δεν φταίει πάντα το κράτος …

ΣΗΜ.1: Επειδή έχει ήδη προκληθεί πολύ συζήτηση και απαίτηση εκ μέρους των γιατρών για την πλήρη συνταγογράφηση των φαρμάκων, όπως γίνεται στην Ευρώπη, θα πρέπει να γίνει από τους φίλους γιατρούς κατανοητό, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχει πανελλαδικό ιατρικό δίκτυο εξυπηρέτησης των ασθενών , ανάλογο με το φαρμακευτικό που αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Μέχρι τότε οι φαρμακοποιοί αποδεικνύουν την χρησιμότητά τους σε όλη την επικράτεια, όπου μπορεί κάθε πολίτης να βρει ένα φαρμακείο ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας.

ΣΗΜ.2: Γιατροί με πρόθεση την πραγματική επίλυση του προβλήματος αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Υγείας και την ΗΔΙΚΑ, αν θέλουμε όλοι να σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών… Επιπλέον σημειώνουν πως από την πλευρά του γιατρού, είναι επικίνδυνο να μην ξεκινήσει ο ασθενής τη σωστή αντιβίωση άμεσα και επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία ηλεκτρονική μέσω smartphone του γιατρού που να δίνει τη δικαιοδοσία στο φαρμακοποιό να δίνει στον ασθενή την αντιβίωση που ο γιατρός κρίνει απαραίτητη. Έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς να δίνουν λιγότερο προωθημένα αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, επειδή απλά τη ζήτησε ο ασθενής…

* Ο κ. Κώστας Λουράντος είναι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

αντιβιοτικάσυνταγογράφησηειδική συνταγή