Το Botox επηρεάζει τον έλεγχο των συναισθημάτων στον εγκέφαλο

Η βακτηριακή τοξίνη αλλαντοτοξίνη (BTX) – κοινώς γνωστή ως Botox – είναι πιθανώς γνωστή στους περισσότερους ανθρώπους ως θεραπεία για τις ρυτίδες. Αλλά η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα: εάν ενίεται στο μέτωπο, για παράδειγμα, μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Μειώνει επίσης τα αρνητικά συναισθήματα σε άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, που υποφέρουν από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης.

Ο καθηγητής Dr. Tillmann Krüger, ανώτερος ιατρός και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην Κλινική Ψυχιατρικής, Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου (MHH), το απέδειξε πριν από χρόνια—μαζί με τον συνάδελφό του Privatdozent (PD) Dr. Marc Axel Wollmer από το Asklepios Campus Hamburg του Πανεπιστημίου Semmelweis.

Τώρα οι ψυχίατροι ανακάλυψαν πού και πώς το BTX επηρεάζει το αρνητικό πρόγραμμα στον εγκέφαλο. Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), έχουν οπτικοποιήσει τις νευρωνικές επιδράσεις σε οριακούς ασθενείς. Το αποτέλεσμα: η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει τον λεγόμενο πυρήνα αμυγδαλής ή αμυγδάλου στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, όπου δημιουργούνται φόβοι και υποβάλλονται σε επεξεργασία. Η εργασία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports .

Ανατροφοδότηση μεταξύ μυών και ψυχής

Οι αρνητικές διαθέσεις εκφράζονται στο πρόσωπο στη λεγόμενη glabellar περιοχή, την περιοχή του κάτω μεσαίου μετώπου. Όταν είμαστε θυμωμένοι ή σε ένταση, δύο διαφορετικοί τύποι μυών συσπώνται και προκαλούν γραμμές συνοφρυώματος ή γραμμές ανησυχίας να εμφανίζονται πάνω από τη ρίζα της μύτης. Όταν η βοτουλινική τοξίνη εγχέεται στην περιοχή της γλωττίδας, παραλύει αυτούς τους μύες μεταξύ των φρυδιών. Επειδή οι εκφράσεις του προσώπου και η ψυχολογική κατάσταση συνδέονται στενά, αυτό μειώνει επίσης την ένταση των συναισθημάτων.

«Ένα χαλαρό μέτωπο μεταφέρει ένα πιο θετικό συναίσθημα, ας πούμε έτσι», εξηγεί ο καθηγητής Krüger. Στην επιστήμη, αυτή η ανατροφοδότηση συζητείται ως θεωρία ανατροφοδότησης προσώπου. Σε μια προηγούμενη μετα-ανάλυση, ο καθηγητής Krüger και η ομάδα του είχαν ήδη αποδείξει ότι μια έγχυση BTX στην glaballar περιοχή έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη διέγερση της διάθεσης.

Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα κατάθλιψης βελτιώνονται σημαντικά. “Η θεραπεία έχει πολλά πλεονεκτήματα ταυτόχρονα: Δεδομένου ότι το παραλυτικό αποτέλεσμα διαρκεί για τρεις ή περισσότερους μήνες, μια ένεση χρειάζεται επίσης να γίνεται μόνο σε αυτά τα διαστήματα. Οι σπάνιες ενέσεις είναι επίσης λιγότερο δαπανηρές από ορισμένες άλλες θεραπευτικές επιλογές και έχουν πολύ καλή ανοχή και αποδοχή μεταξύ των ασθενών», εξηγεί ο καθηγητής Krüger.

 

botox