Το πράσινο τσάι γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός των υπερμικροβίων

Με τα υπερμικρόβια να είναι ο φόβος και ο τρόμος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, η είδηση ότι το πράσινο τσάι μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Μια σειρά πειραμάτων έδειξε ότι ένα αντιβιοτικό, που αποδεικνύεται όλο και πιο άχρηστο έναντι σοβαρών λοιμώξεων, επανέκτησε την αποτελεσματικότητά του, όταν χρησιμοποιήθηκε με έναν παράγοντα, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο πράσινο τσάι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey συνένωσαν την λεγόμενη επιγαλαιοκατεχίνη (EGCG) με το αντιβιοτικό και είδαν ότι ο συνδυασμός ήταν έως 31% πιο αποτελεσματικός στην εξόντωση των επιβλαβών βακτηρίων, σε σύγκριση με τη χρήση μόνο του αντιβιοτικού.

Το EGCG – που είναι ένας τύπος κατεχίνης – εμφανίζεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες σε φύλλα μαύρου τσαγιού, στη φλούδα των μήλων, στα δαμάσκηνα και στα κρεμμύδια.

Όπως αναφέρει το Journal of Medical Microbiology, η μελέτη επικεντρώθηκε στο P. aeruginosa, το μικρόβιο πίσω από μια σειρά σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού.

Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο παθογόνο έχει γίνει όλο και πιο ανθεκτικό στην αζτρεονάμη, το κύριο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του.

Ωστόσο οι εργαστηριακές εξετάσεις σε σκώρους και σε κύτταρα ανθρώπινου δέρματος έδειξαν ότι το EGCG μαλακώνει τα βακτηρίδια, διευκολύνοντας έτσι τα αντιβιοτικά να διεισδύσουν και να τα καταστρέψουν.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jonathan Betts επεσήμανε ότι η μικροβιακή αντοχή θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την ανθρώπινη υγεία και ότι πρέπει επειγόντως να αναπτυχθούν νέα αντιβιοτικά.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
αντιβιοτικάμικροβιακή αντοχήπράσινο τσάιυπερμικρόβια