Υψηλοί κίνδυνοι, αλλά και οφέλη για την υγεία από τις καλοκαιρινές διακοπές

Του John F. Ryan*

Οι θερινές διακοπές δεν είναι πάντα χωρίς προβλήματα. Ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία είναι μεγαλύτεροι το καλοκαίρι. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το καλοκαίρι στη δημόσια υγεία, σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την αυξημένη ηλιοφάνεια. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα που εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ είναι ασφαλείς, όχι μόνο κατά τις θερινές διακοπές, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια συγκαταλέγονται ο καρκίνος του δέρματος, η θερμοπληξία και ο κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα και ο υψηλότερος κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων λόγω των υψηλών επιπέδων του όζοντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να μειώσει τους κινδύνους σε καθέναν από αυτούς τους τομείς με διάφορους τρόπους, όπως με τις εκτιμήσεις επικινδυνότητας για τα αντιηλιακά, τη χρηματοδότηση και την προώθηση του ευρωπαϊκού κώδικα κατά του καρκίνου καθώς και την οργάνωση και τη λειτουργία του προγράμματος «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα».

Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, γίνονται πιο εμφανείς οι κοινωνικές ανισότητες και οι διαφορές όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στην υγεία. Οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι και όσοι ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στα προβλήματα που συνδέονται με την υπερβολική ζέστη. Μία από τις προτεραιότητές μας ήταν και είναι να διασφαλίσουμε την κάλυψη των βασικών αναγκών όλων των πολιτών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμά τους για επαρκή ιατρική βοήθεια.

Θέματα υγείας για τους ταξιδιώτες

Χάρη στο έργο της ΕΕ, οι πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν στην ΕΕ μπορούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, να λάβουν ιατρικές συνταγές κατά την επίσκεψή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ και να τους επιστραφεί το σύνολο ή μέρος των εξόδων. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Καταβάλλουμε όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για να διευκολύνουμε τις ιατρικές επισκέψεις και τη συμπλήρωση των ιατρικών συνταγών, μέσω πρωτοβουλιών για την ηλεκτρονική υγεία.

Θα θέλαμε επίσης να βελτιωθεί ο συντονισμός στα προγράμματα εμβολιασμού, έτσι ώστε τα άτομα που μεταβαίνουν από μία χώρα σε άλλη να προστατεύονται εξίσου από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Συμβάλλουμε στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και απειλές κατά της υγείας σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Διενεργούμε επίσης ταχεία αξιολόγηση κινδύνου σε περίπτωση κρίσης στον τομέα της υγείας, και είμαστε έτοιμοι όλο το 24ωρο να ανταποκριθούμε σε περίπτωση διασυνοριακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Υψηλοί κίνδυνοι, αλλά και οφέλη
για την υγεία από τις καλοκαιρινές διακοπές

Η δημόσια υγεία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Δεν μπορούμε παρά να επιμένουμε στη σημασία της καλής διατροφής και της σωματικής άσκησης. Στις διακοπές περπατάμε περισσότερο, κάνουμε ποδήλατο, κολυμπάμε και συμμετέχουμε συχνότερα σε δραστηριότητες στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι επιλέγουμε συχνά πιο υγιεινά και ελαφρά γεύματα, και συνήθως πίνουμε περισσότερο νερό• και τα δύο είναι απαραίτητα και ευεργετικά για την υγεία.

Χρειαζόμαστε επίσης χρόνο εκτός δουλειάς, χρόνο με φίλους και συγγενείς, ή χρόνο για να μένουμε μόνοι. Τα τηλέφωνά μας δεν είναι τα μόνα που χρειάζονται επαναφόρτιση.

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, η οποία έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ευεξία των ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται σαφώς στον ορισμό του ΠΟΥ, υγεία δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας αλλά είναι μια κατάσταση βέλτιστης σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας. Και για να επιτύχουμε αυτή την ευεξία, πρέπει να χαλαρώνουμε, να αλλάζουμε ταχύτητες και να απολαμβάνουμε τη ζωή, όχι μόνο στις διακοπές αλλά σε τακτική βάση.

*Ο κ. John F. Ryan, είναι Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

καλοκαιρινές διακοπέςκίνδυνοι