Ανδροκρατούμενη η χειρουργική ειδικότητα

Παρότι οι γυναίκες σε αρκετές αναπτυγμένες χώρες αποτελούν, πια, πάνω από το 50% των φοιτητών στις ιατρικές Πανεπιστημιακές σχολές, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτές επιλέγει, τελικ, κάποια χειρουργική ειδικότητα, καθώς τα χειρουργεία συνεχίζουν να θεωρούνται περιβάλλον κατάλληλο μόνο για άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Ιρένε Μπελίνι του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», πραγματοποίησαν μια εμπιστευτική δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα. Στη μελέτη συμμετείχε ο Ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial Βασίλης Παπαλόης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως τη δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και στην εργασία τους, την αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά.

Το 88% συμφώνησε ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% ανέφεραν ότι οι ίδιες βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Η ορθοπαιδική συγκέντρωσε – με διαφορά – το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ακολουθούμενη από την καρδιοθωρακική χειρουργική (16%) και από τη γενική χειρουργική (13%).

Πολλές απάντησαν ότι φταίνε και οι ασθενείς, που συχνά έχουν τη δική τους προκατάληψη, ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν χειρουργοί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ