Δυσπιστία γιατρών και ασθενών απέναντι στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας

Σχεδόν 9 στους 10 ασθενείς (86%) δεν έχουν κάνει ακόμη εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, ενώ σχεδόν οι 7 στους 10 (66%) δεν έχουν καν ενημερωθεί για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επιπλέον, ένας στους 2 Έλληνες πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και οι 4 τους 10, τη δαπάνη τους για τα φάρμακα, ενώ ένας στους δύο ασθενείς (49%) δυσπιστεί σε σχέση με το Δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.

Όσο για τους γιατρούς, οι 7 στους 10 (72%) δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι 8 στους 10 υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς γι’ αυτούς αμοιβές και επαγγελματικές συνθήκες.

Τα στοιχεία αυτά, που προέκυψαν από έρευα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσίασε ο ταμίας του ΙΣΑ και πρόεδρος των ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος Αρχίατρος ε.α., προς τους συναδέλφους του γιατρούς του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι τον προσκάλεσαν να καταθέσει την εμπειρία του από το Ελληνικό ΕΣΥ, με αφορμή το νέο υπό ίδρυση Σύστημα Υγείας της Κύπρου (ΓΕΣΥ).

“Οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί, απέχοντας πολύ από εκείνες της Ευρώπης”, σχολίασε ο κ. Πατσουράκος και συμπλήρωσε ότι “μπορεί να υπάρξουν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Υγεία, την οποία οι πολίτες κρίνουν έντονα αρνητικά”.

Το Ελληνικό ΕΣΥ συνθλίβει ασθενείς και γιατρούς

Κύριο εύρημα της έρευνας είναι και η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου, τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, όσο και για τη θέση των ίδιων των γιατρών, σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελαν στους πολίτες.
“Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας της έχουν επιδεινωθεί, ενώ θλιβερή συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι το brain drain”, τόνισε ο κ. Πατσουράκος: “Όταν η αμοιβή ενός γιατρού Διευθυντή για 8ωρη εφημερία αποζημιώνεται με 70 ευρώ, όταν οι 4 στους 10 γιατρούς (39%) δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους κι όταν οι αμοιβές στα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί (8 στους 10) δηλώνουν ότι επιδεινώθηκαν, τότε δεν χρειάζεται να απορεί κανείς που σχεδόν ο 1 στους 3 (46%) σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό”.

Συμπλήρωσε, ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα στους επιστήμονες, που η ίδια η πατρίδα τους, τους διώχνει: “Το Brain Drain συνεχίζεται και είναι κρίμα, ιατρικό δυναμικό που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα με έξοδα των Ελλήνων πολιτών να φεύγει από τον τόπο, που πλήρωσε μέσω της φορολογίας, για την εκπαίδευσή του”.

Οι όποιες παρεμβάσεις στην Υγεία πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την Υγεία των πολιτών και την άσκηση της Ιατρικής στα πλαίσια της Ιατρικής Δεοντολογίας χωρίς λογιστικά κριτήρια, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, “διότι Υγεία χωρίς Ιατρούς ή με εξαθλιωμένους Ιατρούς δεν γίνεται”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ τόνισε ότι “στην Ελλάδα και σ’ ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης κρίσης που έπληξε έντονα τις δομές και λειτουργίες του κοινωνικού κράτους συνολικά, της Υγείας ειδικότερα, αλλά και περιόρισε σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών” επικρατεί σήμερα μεγάλη δυσπιστία και απαξίωση του ΕΣΥ τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους ίδιους τους γιατρούς. “Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτεία την υγεία των Ελλήνων πολιτών αποτυπώνεται ανάγλυφα στο νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης”.

“Διδαχθείτε από τα λάθη μας”

Ο Αρχίατρος καρδιολόγος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των κλινικοεργαστηριακών γιατρών παρέθεσε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, με τίτλο “Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας: Παράδειγμα προς αποφυγή;” σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Λευκωσία και ενώπιον 1.000 και πλέον γιατρών, και αναφέρθηκε σε όλα τα τρωτά σημεία, τις στρεβλώσεις και τις κακοδαιμονίες που στάθηκαν αιτία αποτυχίας του Ελληνικού ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας: “Διδαχθείτε από τα λάθη μας”.

Σημείωσε ότι “αξίζουν συγχαρητήρια στους ‘Έλληνες γιατρούς γιατί δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, που θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Στηρίζεται στην καλή προαίρεση των γιατρών και στις φιλότιμες προσπάθειες μερικών υπαλλήλων”.
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε ξεχωριστά, σε όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ΕΣΥ, όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η κακοδιαχείριση, η έλλειψη παροχής κινήτρων προς τους γιατρούς, ενώ είπε, ότι “ο μόνος τομέας στον οποίο έχουμε πετύχει σημαντικούς στόχους ως χώρα, είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων”.

Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ
Παραθέτοντας στους Κύπριους συναδέλφους του στοιχεία για το Ελληνικό μοντέλο οικονομίας κλίμακας που ακολουθείται στο ΕΣΥ, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ τόνισε ότι για να αντεπεξέλθει ο ΕΟΠΥΥ στον ελλειμματικό προϋπολογισμό του – που οφείλεται κυρίως στην μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών από τα επιμέρους ταμεία και στην υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ) – μπήκαν σε εφαρμογή οι άδικοι όροι του clawback και του rebate. “Έτσι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2012, κάθε δαπάνη που υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ επιστρέφεται στους παρόχους”, είπε και τόνισε ότι: “Με άλλα λόγια το κράτος κουρεύει αφού δεν έχει να πληρώσει κι εμείς οι γιατροί δουλεύουμε δωρεάν”.

Στη συνέχεια ο γιατρός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ένα καρδιολογικό εργαστήριο, για παράδειγμα, με 9 ώρες ημερήσιας λειτουργίας και επί 5 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορεί να εμφανίσει καθαρό κέρδος μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ μηνιαίως: “Όταν το τεστ κοπώσεως κοστολογείται από το κράτος 11 ευρώ, το τρίπλεξ καρδιάς στα 25 ευρώ και το holter ρυθμού στα 5 ευρώ, δεν μπορεί να επιβιώσει ένα εργαστήριο”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει βιώσιμος, ώστε να πληροί τις υποχρεώσεις του και όχι να υποτιμά τις υπηρεσίες”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ