Εάν θεωρείτε τις δουλειές του σπιτιού αγγαρεία, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε!

Δείτε τις δουλειές του σπιτιού ως μια μορφή ελαφριάς άσκησης, λένε οι ερευνητές, που επισημαίνουν ότι το ξεσκόνισμα, το σιδέρωμα και το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Αυτό συνάδει με τις κατευθυντήριες οδηγίες των ΗΠΑ, οι οποίες αναφέρουν ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα ή οι πολύ σύντομες περίοδοι άσκησης είναι ωφέλιμες για την υγεία – ακόμη και αν είναι μόνο ένα ή δύο λεπτά κάθε φορά.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν υποβιβάζουν τη σημασία της μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας στην υγιή γήρανση. Όμως προσθέτουμε στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι η φυσική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης – όπως το ήπιο περπάτημα ή οι δουλειές του σπιτιού – μπορεί, επίσης, να είναι σημαντική, ειδικά για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Nicole Spartarno, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Jama Network Open, η διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε για τουλάχιστον τρεις ημέρες τα δεδομένα δραστηριότητας 2.354 μεσήλικων ενηλίκων, μαζί με τις μαγνητικές τομογραφίες τους.

Ειδικότερα οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τον όγκο του εγκεφάλου των εθελοντών, που συμμετείχαν στη μελέτη, ο οποίος συνδέεται με τη γήρανση.

Περίπου το 0,2% του όγκου του εγκεφάλου χάνεται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60 ετών. Η απώλεια ή η συρρίκνωση του εγκεφαλικού ιστού συνδέεται με την άνοια, σύμφωνα με τον Dr Spartarno.

Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία και το κάπνισμα, η ομάδα διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον ώρα ελαφριάς σωματικής άσκησης ανά ημέρα συνδέεται με 0,22% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, ίσο με λιγότερη γήρανση του εγκεφάλου σε περίπου έναν χρόνο.

Επιπλέον, όσοι έκαναν τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα, είχαν 0.35% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου από εκείνους που έκαναν κατά μέσο όρο κάτω από 5.000 βήματα την ημέρα – ισοδύναμα με 1.75 χρόνια λιγότερη γήρανση του εγκεφάλου.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ