Έχετε υψηλά τριγλυκερίδια; 7+1 τρόποι να μειώσετε τα επίπεδά τους

Tα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών ή στην πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα τύπο λιπαρών οξέων, που υπάρχει στο αίμα. Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε, μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια, τα οποία αποτελούν την αποθηκεύσιμη μορφή ενέργειας των κυττάρων και κυρίως των λιποκυττάρων. Επιπλέον χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, τη δημιουργία νέων κυττάρων και ορμονών.

υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών ή στην πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων (αρτηριοσκλήρωση) , γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, είναι συχνά σημάδι και άλλων καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως είναι η παχυσαρκίαυψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Μερικοί απλοί τρόποι για την μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι οι εξής: 

  1. Απώλεια βάρους: Οι επιπλέον θερμίδες που λαμβάνονται από τις τροφές, μετατρέπονται στο σώμα σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Η απώλεια περιττού βάρους και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελούν βασικό κανόνα για την μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
  2. Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης: Οι απλοί υδατάνθρακες και ειδικά η φρουκτόζη αυξάνουν τα τριγλυκερίδια. Αποφεύγετε τρόφιμα με προστιθέμενη ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα ψημένα προϊόντα ζύμης, οι καραμέλες, τα περισσότερα δημητριακά πρωινού, τα γιαούρτια με γεύσεις και τα παγωτά.
  3. Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση είναι γνωστό πως συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια του περιττού βάρους και κατ’ επέκταση στην μείωση των τριγλυκεριδίων.
  4. Αύξηση της κατανάλωσης ψαριού: Τα ωμέγα-3 λιπαρά που ωφελούν την καρδιά, συμβάλλουν και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Πλούσια πηγή αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες.
  5. Περιορισμός αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Καλό είναι να περιορίζεται σε μικρές ποσότητες και όχι τακτικά.
  6. Ισορροπημένη διατροφή: Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, όπως οι κρέμες γάλακτος, τα λιπαρά τυριά ή τα παγωτά. Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν την αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών. Καλές πηγές είναι η βρώμη, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα.
  7. Τακτικός έλεγχος: Κατόπιν οδηγίας του γιατρού, καλό είναι να πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος για το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ειδικά αν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως νεφρική νόσος, υποθυρεοειδισμός, διαβήτης και παχυσαρκία.
  8. Φαρμακευτική αγωγή: Σε περίπτωση που χρειαστεί, ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε ακόμα: Βουλωμένη μύτη: Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ