Στην τελική ευθεία για την υποβολή υποψηφιοτήτων που θα οδηγήσουν στη νέα διοίκηση του ΣΦΕΕ, βρίσκονται τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας.
Η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στη γενική συνέλευση του κλάδου στις 23 Μαρτίου, λήγει την Κυριακή τα μεσάνυχτα και μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί το διάδοχο σχήμα.
Παρότι όλοι περίμεναν τον πρόεδρο της Jansen και του PhRMA Innovation Forum Μάκη Παπαταξιάρχη να διεκδικεί την προεδρία του Συνδέσμου, εντούτοις ο ίδιος με δήλωσή του χθες το απόγευμα, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Διαβλέποντας ως πολύ δύσκολη την επόμενη ημέρα, παραμένει στο PIF, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, υπογραμμίζει τις προσπάθειες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τονίζει ότι ο φαρμακευτικός κλάδος χρειάζεται νέα στρατηγική και αξίες.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαταξιάρχη έχει ως εξής:
“Αναμφίβολα ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο κρίσης. Αιτιολογημένη, δικαιολογημένη, αλλά και σε κάποιο βαθμό αδικαιολόγητη. Η κρίση αυτή αγγίζει και τα θεσμικά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ουσιαστικό θεσμικό περιεχόμενο.
Στη μετεξέλιξη της, γίνεται και κρίση εκπροσώπησης. Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του, αλλά και να επανατοποθετήσει τις αξίες του. Η οποιαδήποτε ανανέωση προσώπων και διοίκησης σίγουρα βοηθά, αλλά δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Η απάντηση οφείλει να εμπεριέχει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής, συλλογικότητας, αλλά και να εδράζεται σε ανανεωμένη φυσιογνωμία, νέα ηγετικά πρότυπα και αρχές.
Στη βάση της παραπάνω λογικής και πλαισίου, δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΦΕΕ. Προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς. Η καινοτομία όπως ορίζεται από το PhRMA Innovation Forum σαφώς μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, ενώ η τεχνογνωσία και η ηθική στην επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που προτάσσονται και υπηρετούνται από το φορέα, μπορούν να λειτουργήσουν θεμελιακά.
Η προεδρία του PIF δεν θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΦΕΕ, αλλά να προσφέρει εκείνο τον εφελκυσμό που θα ενδυναμώσει το Σύνδεσμο στις προκλήσεις και αντιξοότητες της επόμενης, πολύ δύσκολης μέρας. Άλλωστε το PIF θεσμικά και αναπτυσσόμενο το ίδιο, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα, ώστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα και τις σημαντικές προσπάθειες της Τοπικής Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ως οι δύο συνιστώσες, να επιτρέψουν και να υποχρεώσουν τη συνισταμένη του Συνδέσμου σε αξιόπιστη και αποδοτική μελλοντική πορεία.
Μπορούμε να συνδράμουμε με όρους διαφάνειας, ισχυρής ηγεσίας, υπευθυνότητας και χρέους στον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία. Η συλλογικότητα και οι δεσμεύσεις μας, μας επιτρέπουν να είμαστε χρήσιμοι δρώντας καταλυτικά από άλλους αναγκαίους θεσμικούς ρόλους”.
“Καυτή πατάτα” η επόμενη θητεία
Να σημειώσουμε ότι ούτε ο σημερινός πρόεδρος Πασχάλης Αποστολίδης πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο Σύνδεσμο, επικαλούμενος περιορισμένο χρόνο ιδίως με τις απαιτήσεις που θα έχει η συγκεκριμένη θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραμένει υπό συζήτηση η υπόθεση Novartis, ενώ αναμένονται και μια σειρά μέτρα στον κλάδο ενόψει της δέσμευσης από την πλευρά της Κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο στα τέλη Αυγούστου.
Ιδίως το τελευταίο γεγονός θα φέρει μια σειρά από διαρθρωτικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης – όχι πλέον με οριζόντια μέτρα όπως έχει δηλωθεί. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ικανό να απορροφά πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου του νέου προέδρου, ο οποίος θα πρέπει να διοικεί και την εταιρία, μέσω της οποίας μετέχει και στο Σύνδεσμο, έχει επισημάνει ο κ. Αποστολίδης σε δηλώσεις του.
Παράγοντες της αγοράς κάνουν τώρα λόγο για ικανά στελέχη, δείχνοντας τη “σκυτάλη” να μετακινείται προς τον πρόεδρο της Merck Γιάννη Βλόντζο που πρόσφατα επέστεψε στην Ελλάδα ή τον πρόεδρο της Novo Nordisk Ολύμπιο Παπαδημητρίου, δύο στελέχη που απολαμβάνουν την εκτίμηση του κλάδου, συνολικά.
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή, απέχει μόλις μια εβδομάδα.