Εξηγήσεις δίνεις σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για τη διανομή των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Στις 11 το πρωί οι φαρμακευτικές ενημερώνονται για το πώς σχεδιάζει ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει την υπουργική εξαγγελία για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσω τω φαρμακείων της γειτονιάς.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια στον ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα καθώς σχεδόν άμεσα ο οργανισμός καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να δώσεις διευκρινίσεις για το πώς θα αποστέλλουν στα ιδιωτικά φαρμακεία τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Το εν λόγω Σχέδιο Διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσω του συγκεκριμένου δικτύου θα παρουσιαστεί σήμερα στις 11 το πρωί στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αρκετές παράμετροι της διαδικασίας παραμένουν ασαφείς.

Σημειώνεται ότι για τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία εντάσσεται στη δέσμευση για κατάργηση των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και μάλιστα έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των χρονίως πασχόντων. Πολλοί, όμως, εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, ειδικά λόγω της απουσίας των φαρμακαποθηκών.

Ανησυχίες εκφράζονται, δε, για πιθανές περιπτώσεις παράνομων εξαγωγών και προβληματισμός για την επάρκεια των δικλείδων ασφαλείας που θα ληφθούν για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει συμφωνήσει για τη δωρεάν διανομή των συγκεκριμένων φαρμάκων δωρεάν με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογος παρά τις όποιες ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Η έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασία έχει προσδιοριστεί για την Πρωτοχρονιά του 2020 και με τη δέσμευση του Υπουργείου ότι η δωρεάν διανομή θα έχει περιορισμένο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά το έτος.

Πέρα από τη συγκεκριμένη παρουσίαση], οι φαρμακευτικές αναμένεται να ζητήσου και εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη πρότασή του να προσφέρουν περαιτέρω εκπτώσεις για τα ΦΥΚ τα οποία συνταγογραφούνται σε ανασφάλιστου πολίτες (ε΄δώ). Εξάλλου κάθε εταιρεία γνωρίζει πόσα είναι τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά από τη στιγμή που δεν έχει τρόπο να ελέγξει τον τρόπο που καθορίζεται το clawback διατηρεί και τη σχετική επιφύλαξη

Όπως επίσης σημειώνεται από την πλειονότητα των ασθενών, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά η ανεπάρκεια φαρμάκων. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ έχει έτοιμη πλατφόρμα όπου κάθε ασθενείς θα μπορεί να ενημερώνεται για την ώρα που θα μπορεί να πάει να πάρει το φάρμακό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ