Ενίσχυση Κέντρων Υγείας με επικουρικό προσωπικό

Υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει τα Κέντρα Υγείας της Νοτιανατολικής Αττικής, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 στα Κέντρα Υγείας Καλυβίων, Καπανδριτίου, Σπάτων, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Κορωπίου υπηρετούσαν 95 γιατροί, ενώ φέτος έχουν φτάσει τους 217 (λόγω προσλήψεων, κυρίως επικουρικών). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ το 2015 η κίνηση στα παραπάνω Κέντρα Υγείας κυμάνθηκε στις 355.000 επισκέψεις, οι αντίστοιχες επισκέψεις το 2017 έφτασαν τις 460.000.

Ο Υπουργός μετέβη χθες το απόγευμα στο ΚΥ Κορωπίου στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα. Ενημερώθηκε από τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής και συζήτησε με τους εργαζόμενους επισημαίνοντας την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας και διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, καθώς το 2018 είναι το έτος που το Υπουργείο έχει θέσει ως στόχο να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στις δράσεις στην κοινότητα.

«Η κοινωνία που έχει επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει την ανάγκη κοινωνικής ανταποδοτικότητας σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία. Κινούμαστε πλέον στην κατεύθυνση της επούλωσης πληγών και χαίρομαι που αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους ότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το προσωπικό. Οι υπουργοί και οι διοικητές των ΥΠΕ έρχονται και παρέρχονται, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό είναι αυτοί που στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό, εγκαινίασε την ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου στη Λάρισα. Το μεσημέρι μετέβη στο Νοσοκομείου Βόλου όπου επισκέφθηκε το εργαστήριο τοποθέτησης βηματοδοτών, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες τη λειτουργία του, και την ανακαινισμένη μονάδα βραχείας νοσηλείας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι εξέθεσαν τα ζητήματα που τους απασχολούν με κυριότερα την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και την εφαρμογή του νόμου για το ωράριο.

Ο κ. Βαρδαρός επισκέφθηκε το πρόγραμμα αυτοβοήθειας στη Λάρισα όπου ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο κ. Λαΐνα για τη λειτουργία του προγράμματος και συζήτησε με τους ωφελούμενους. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ στη Ν. Ιωνία Βόλου όπου συνομίλησε με το προσωπικό δίνοντας το στίγμα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και επισημαίνοντας το ρόλο της διεπιστημονικής ομάδας. Ακολούθησε επίσκεψη στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ».

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, εγκαινίασε την ΤΟΜΥ στην Αγριά Βόλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ