Παραμένει πρώτη σε αριθμό φαρμακείων η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της PGEU (Pharmaceutical Group of The European Union-Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών), ενώ τα στοιχεία της Eurostat για το 2015 που δημοσιεύτηκαν χθες σε ιστοσελίδα ιατρικού περιεχομένου και δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τελικά τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, είναι ανακριβή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση του σχετικού πίνακα μετά από χώρες όπως η Φινλανδία και η Γαλλία ως προς τον αριθμό φαρμακείων ή “φαρμακοποιών πάγκου”.
Όπως ξεκαθαρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, διότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα ως προς τον αριθμό φαρμακείων ανά χώρα.
Συγκεκριμένα, σε άλλη χώρα προσμετράται ο αριθμός των φαρμακείων και σε άλλη ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάζονται σε βιομηχανία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.
Ο ΦΣΘ, με στόχο να αποκαταστήσει την αλήθεια, παρέπεμψε στα στοιχεία της PGEU για τα υπάρχοντα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το ίδιο έτος (2015) στο οποίο αναφέρεται και η Eurostat. Από τα στοιχεία της PGEU προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης, η δημοσιοποίηση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δυναμιτίζουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση προσφέροντας «επιχειρήματα» σε όσους οραματίζονται ανεξέλεγκτη ίδρυση φαρμακείων και μάλιστα από μη φαρμακοποιούς. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία είναι οι αναφορές στο νέο νόμο περί επιχειρήσεων φαρμακείου και νομίμου εκπροσώπου αντί των ορθών όρων φαρμακείο και φαρμακοποιός που έχουν θεσπιστεί με τις αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.