Γρίπη: Ξεκίνησε η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας

Ο συγχρωτισμός λόγω κρύου έριξε πολύ κόσμο στο κρεβάτι, με υψηλό πυρετό και κακουχία. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί έξι νέοι ασθενείς με γρίπη, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ουσιαστικά μιλάμε για διπλάσια περιστατικά, αν σκεφθεί κανείς ότι τόσοι ήταν οι ασθενείς που νοσούσαν σοβαρά ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο υπότυπος που επικρατεί είναι ο Α(Η1Ν1), όπως γράφουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Όσον αφορά στα κρούσματα που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 45 έως 82 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α.

Από τα 12 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 2 (17%). Σημειώνεται ότι τα 11 (91,7%) από τα 12 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται / επιβάλλεται 0 εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί μόνο ένας θάνατος, εκείνος ενός άτυχου 49χρονου τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ