Γρίπη: Νέες προμήθειες εμβολίων – Επάρκεια σε αντι-ιικά

Αυξημένη είναι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της εποχιακής γρίπης, καθώς φέτος εισήχθησαν και διατέθηκαν πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ.

Παρόλα αυτά, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό θυμάτων από τη νόσο, το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΦ για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.

Η συγκεκριμένη παραγγελία διασφαλίστηκε παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια και στα απαραίτητα αντι- ιικά φάρμακα, καθώς είναι αναγκαία και απαραίτητη η συνδυαστική αντι-ιική θεραπεία για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, με αφορμή την κορύφωση της επιδημίας της εποχικής γρίπης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού ως μοναδικό τρόπο προστασίας των πολιτών.

Ο ΙΣΠ παρέθεσε τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι πλέον οι νεκροί από τη γρίπη στη χώρα μας ανέρχονται στους 18 , δεκάδες άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ανάμεσα τους και τρία παιδιά, ενώ συνολικά περισσότερα από 100 άτομα έχουν νοσηλευτεί με γρίπη από την έναρξη της φετινής περιόδου.

Για το λόγο αυτό έδωσε οδηγίες που πρέπει να εφαρμόσουν οι πολίτες για την προστασία τους. Έτσι:

  • Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία. άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
  • Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,
    α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και
    β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
  • Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ