Η Κίνα είχε βρει το 2013 στέλεχος κοροναϊού σχεδόν ίδιο με τον Covid-19 σε ορυχείο

Μυστικό κράτησαν επί επτά χρόνια Κινέζοι επιστήμονες τον εντοπισμό ενός στελέχους ιού παρόμοιου με τον Covid-19 σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο το 2013, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα των Sunday Times.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι το πιο κοντινό μέχρι σήμερα στέλεχος στον κοροναϊό ανακαλύφθηκε το 2013 σε ένα ορυχείο που είχε μολυνθεί από ποντίκια και νυχτερίδες και είχε εγκαταλειφθεί σε ένα συρτάρι σε εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν.

Η ανακάλυψη του στελέχους, πριν από επτά χρόνια, στο ορυχείο χαλκού της νοτιοδυτικής Κίνας, θεωρείται ως το πιο ισχυρό μέχρι τώρα στοιχείο στην αναζήτηση της προέλευσης της πανδημίας.

Το στέλεχος είχε ανακαλυφθεί όταν έξι άνδρες, εργαζόμενοι στο ορυχείο, εμφάνισαν πυρετό, πνευμονία και βήχα, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να πεθάνουν.

Σύμφωνα με την αναφορά, τέσσερις από τους έξι άνδρες βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα κοροναϊού, δύο ωστόσο πέθαναν πριν υποβληθούν σε εξέταση.

Η Δρ. Σι Ζένγκλι, την οποία οι συνάδελφοί της στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αποκαλούν «γυναίκα – νυχτερίδα», τον περασμένο Φεβρουάριο συνυπέγραψε την πλέον εμπεριστατωμένη ακαδημαϊκή μελέτη μέχρι εκείνη τη στιγμή για τον νέο κοροναϊό.

Αφού παρέθεσε μία πλήρη γενετική περιγραφή του ιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η Σι αποκάλυψε ότι ένας δείγμα ιού νυχτερίδας με το όνομα RaTG13, το οποίο ταιριάζει κατά 96,2% με την Covid-19 βρισκόταν στο Ινστιτούτο.

Ωστόσο ένα από τους πλέον μακροχρόνιους συναδέλφους της Σι ισχυρίστηκε ότι το δείγμα RaTG13 βρέθηκε στο ορυχείο το 2013 ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον αδελφό ιό δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ.

Η Κίνα επικρίνεται σφόδρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και άλλους ηγέτες ότι δεν μοιράστηκε εγκαίρως τις πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό. Τον Απρίλιο μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε «υψηλό επίπεδο πεποίθησης» ότι ο Covid-19 προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, αφού ήρθαν σε γνώση του στοιχεία.

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι οι ερευνητές συνέλλεξαν εκατοντάδες δείγματα κοροναϊού από απομονωμένες περιοχές της Κίνας και τα έφεραν στην πόλη.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ιολογίας ισχυρίζεται ότι τα πειράματα είχε καταλήξει στο συρτάρι καθώς δεν θεωρούσαν ότι ταίριαζαν ιδιαίτερα με τον ιό Sars.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ