Καμία έγκριση για συμπληρώματα κάνναβης από τον ΕΟΦ

Απαγορεύεται η διαφήμιση και η παροχή δειγμάτων για τη φαρμακευτική μορφή, ενώ δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα το θέμα των κανναβινοειδών

Κυρώσεις στις επιχειρήσεις που διακινούν προϊόντα κάνναβης με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, πρόκειται να εφαρμόσει ο ΕΟΦ, με αφορμή ερωτήματα που δέχεται καθημερινά για διάφορα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη.

Οι σχετικές καταγγελίες, δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται με παραπλανητικό τρόπο και δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για «θαυματουργά» προϊόντα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, αφού η προώθησή τους εμπεριέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, αποδίδοντάς τους ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο ΕΟΦ, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί καμία έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης και δεν έχει γίνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη.

«Οι σχετικοί έλεγχοι διεξάγονται και πρόκειται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το πνεύμα της νομοθεσίας, αλλά συνεχίζουν απτόητες την παραπλάνηση των πολιτών θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους».

Φάρμακα

Σε ότι αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη, ο ΕΟΦ σημειώνει πως αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον καθορισμένο και οι διαδικασίες χορήγησης των κατάλληλων εγκρίσεων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει, αφορά αυστηρά στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, που θα προέλθουν από τις ποικιλίες του είδους Cannabis Sativa L, τα οποία θα έχουν περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% και θα αφορά μόνο ιατρικούς σκοπούς.

Για τα προϊόντα αυτά, θα ισχύσει ότι και για τα λοιπά συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή θα απαγορεύεται κάθε διαφημιστική ή προωθητική ενέργεια, καθώς και η παροχή δωρεάν δειγμάτων στο κοινό.

Σε ότι αφορά τα λοιπά προϊόντα, με περιεκτικότητα σε THC μέχρι 0,2%, ο ΕΟΦ αναγνωρίζει ότι λειτουργούν εταιρίες και καταστήματα – φυσικά και διαδικτυακά – που εμπορεύονται βρώσιμα ή άλλου είδους προϊόντα που περιέχουν κανναβινοειδή (πχ CBD, CBDa. CBC, κλπ) και επισημαίνει ότι για τα συγκεκριμένα, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τους όρους διάθεσής τους στην αγορά, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ