Καρδιακή προσβολή: Η απώλεια ενός γονιδίου «φταίει» σε κάποιες περιπτώσεις

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια γενετική μετάλλαξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην καρδιακή προσβολή.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, περιστατικά που ευθύνονται για τον έναν στους τρεις θανάτους παγκοσμίως.

Όμως είναι η απώλεια ενός αρχαίου γονιδίου 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν που εξηγεί, γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές προσβολές, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζώα.

Φάνηκε, ειδικότερα, ότι αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δε συνδέεται με αυτούς τους παράγοντες.

Ο καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής της νέας μελέτης Ατζίτ Βάρκι, έδωσε μια εξήγηση με βάση έναν γενετικό μηχανισμό.

Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc), ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια, ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη.

Πράγματι στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή, συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα.

Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις από την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη. Διαπιστώθηκε ότι τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αθηροσκλήρωση, σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα, που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

«Η έλλειψη αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δεν θέλουμε να το αναστρέψουμε αυτό, γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις», όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ