Κόντρες αρμοδιοτήτων για τα κουνούπια, τους ψεκασμούς και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω ψεκασμών στα ενήλικα – πλέον – κουνούπια επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο αφού ενέκρινε τους ψεκασμούς στην Αττική (εδώ), δίνει τώρα άδεια και για ψεκασμούς στα νησιά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Με δύο ακόμη αποφάσεις , εγκρίνεται η κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από εδάφους, για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στις περιοχές των Άνω Βασιλικών, Παραλίας Βασιλικών και Αγίου Γεωργίου του Δήμου Σαλαμίνας και στις περιοχές Μεγαλοχωρίου και Παραλία Βαθέος του Δήμου Τροιζήνας – Μεθάνων στην ΠΕ Νήσων, καθώς και στις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις οποίες έχει προκύψει κίνδυνος δημόσιας υγείας (εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ίο Δυτικού Νείλου και ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών).

Στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι η εφαρμογή των σκευασμάτων θα γίνει υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων των περιφερειών, οι οποίες θα λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή εφαρμογή τους. Μετά το τέλος των εφαρμογών, οι εποπτεύουσες Υπηρεσίες των περιφερειών οφείλουν να υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής της μεθόδου, καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Με αφορμή τις αποφάσεις αυτές, ο ΙΣΑ καταγγέλλει την αποτυχημένη διαχείριση του ζητήματος των ψεκασμών κατά των κουνουπιών με αποσπασματικές δράσεις που προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Σημειώνει ότι «η εσπευσμένη εντολή και έγκριση από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζο, για τη διενέργεια ψεκασμών κατά κουνουπιών, κατ’ εξαίρεση από αέρος και εδάφους, με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, επιβεβαιώνει όσα καταγγέλλουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι φορείς που μιλούν για πλημμελή αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για τη δημόσια υγεία.

Έπρεπε να χαθούν 17 συνάνθρωποί μας μέχρι σήμερα, να νοσήσουν εκατοντάδες και να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της χώρας μας στην καρδιά της τουριστικής σαιζόν, για να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να κινητοποιηθεί επιτέλους το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο οι παρεμβάσεις σε αυτό το στάδιο που είναι πλέον επιβεβλημένες λόγω της έκτασης του προβλήματος, προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως αποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Κεντρική Μακεδονία, για την οποία δόθηκε έγκριση για ψεκασμούς από αέρος κι εδάφους. Αφορά και την Αττική, στην οποία έχουν εμφανιστεί δεκάδες κρούσματα.

Το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας οφείλουν να ζητήσουν από τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να πράξει όσα απαιτούνται, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους πολλών Δήμων.

Από την άλλη, η έστω και με καθυστέρηση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, επιβεβαιώνει ότι ήταν πολύ σωστή η άποψη που διατύπωσαν ο Ι.Σ.Α. και η ΚΕΔΕ που ζήτησαν με δημόσια ανακοίνωσή τους να εφαρμοστεί έκτακτο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας οφείλει αφενός να συνεργαστεί με τους Δήμους σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Αφετέρου, είναι πλέον υποχρεωμένη να εποπτεύσει η ίδια ότι οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν με τον πιο ορθό επιστημονικά τρόπο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ