Λιπώδης νόσος του ήπατος: Συμπτώματα που φανερώνουν το πρόβλημα – Τρόποι αντιμετώπισης

Η ύπαρξη λίπους στο συκώτι είναι ως ένα βαθμό φυσιολογική. Εάν όμως η ποσότητα του λίπους αναλογεί σε περισσότερο από το 5-10% του συνολικού βάρους του ήπατος, τότε μιλάμε πλέον για λιπώδη νόσο του ήπατος.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πάθηση αυτή οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ (ALD). Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη μορφή της πάθησης που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και δεν οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ειδικότερα αν εκδηλωθεί φλεγμονή ή εκτενής βλάβη στο συκώτι.

Στην περίπτωση της NAFLD το συκώτι μπορεί να διογκωθεί και, με την πάροδο του χρόνου, τα ηπατικά κύτταρα να αντικατασταθούν από ουλώδη ιστό. Το φαινόμενο αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως κίρρωση του ήπατος. Καθώς το συκώτι δυσλειτουργεί, μπορεί να εκδηλωθεί ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνος στο συκώτι ή ακόμη και να χάσει πρόωρα τη ζωή του ο ασθενής.

Εκτός από βασικό παράγοντα της κίρρωσης, η NAFLD συμβάλλει επίσης στην καρδιοπάθεια σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα, ειδικότερα στα πρώτα στάδια. Υπάρχουν όμως μερικές γενικότερες ενδείξεις που φανερώνουν το πρόβλημα:

  • υπερβολική κόπωση
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη
  • γενικευμένη αδυναμία
  • ναυτία
  • σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης

Μερικά ακόμη συμπτώματα είναι τα εξής:

  • πόνος στην κοιλιακή χώρα
  • οίδημα
  • αποχρωματισμός του δέρματος, συνήθως στο λαιμό και τις μασχάλες

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη λιπώδη νόσο

  • Εάν έχετε πολλά περιττά κιλά επιδιώξτε τη σταδιακή τους απώλεια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας ισορροπημένης δίαιτας που περιορίζει τις θερμίδες, στοχεύοντας στην απώλεια της τάξης του 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους. Μην ακολουθείτε αυστηρές δίαιτες που προκαλούν απότομη απώλεια βάρους και μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για την υγεία σας.
  • Περιορίστε τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, αντικαθιστώντας τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Προτιμήστε γάλα και τυριά με χαμηλά λιπαρά (ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα, φέτα χαμηλή σε λιπαρά) και κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Επιπλέον, αποφύγετε τα έτοιμα προϊόντα ζύμης (σφολιάτες, κρουασάν, ντόνατς, μπισκότα) και προτιμήστε το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μαργαρίνες. Τέλος, αποφύγετε τα τηγανητά και προτιμήστε το βραστά και ψητά.
  • Βάλτε στη διατροφή σας τα καλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καταναλώνοντας ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Αντικαταστήστε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδες, γλυκά, κρουασάν, κουλουράκια, κέικ, σοκολάτες, αναψυκτικά, τυποποιημένους φρουτοχυμούς) με σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δημητριακά ολικής άλεσης και προϊόντα τους).
  • Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αυξήστε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, επιλέγοντας ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και προσπαθήστε να την ακολουθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα.
Από το newsroom του Healthmag.gr
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ