Το 45-50% του εισοδήματός τους βλέπουν οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ να εξανεμίζεται, από τις οφειλές που τους έχουν καταλογιστεί μετά τους συμψηφισμούς οφειλών με τον Οργανισμό, για την καταβολή clawback παλαιοτέρων ετών και για το 2017.
Οι βεβαιώσεις του Οργανισμού για το clawback των ετών 2013-2015 και το clawback του 2017 εκδόθηκαν προ ημερών, αιφνιδιάζοντας τους γιατρούς με το ύψος τους, καθώς τα ποσά αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ δεν είναι ικανά πλέον να καλύψουν το κόστος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ούτε ενημέρωση για τα ποσά περικοπών το 2018, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απροθυμία από μεριάς των ιατρών, συνέχισης της ζημιογόνας για αυτούς παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΠ) κ. Άννα Μαστοράκου, επισημαίνει πως “παρότι το ανελαστικό κόστος διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων παραμένει σχετικά σταθερό τα τελευταία χρόνια, από την αρχή της ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ (2012) ακολουθήθηκε μία πολιτική σωρευτικής περικοπής των αποζημιώσεων του Οργανισμού προς τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που η κοστολόγηση γίνεται βάσει κρατικού τιμολογίου του 1991.
Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, μία ανεξήγητη και επίμονη «ανικανότητα» θέσπισης μηχανισμών ελέγχου από όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού, οδήγησαν στην εφαρμογή οριζόντιων άδικων απανωτών εκπτώσεων στις αποζημιώσεις του, που θίγουν στοχευμένα τα μικρομεσαία ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια, ειδικά εκείνα που εργάζονται με επιστημονική και επαγγελματική αρτιότητα. Η θέσπιση ασφαλιστικής τιμής ΕΟΠΥΥ μετά από εκπτώσεις, έκπτωση όγκου (rebate), έκπτωση αυτοπαραπομπής (rebate 40%), εκπτώσεις μαζικότητας εξετάσεων, δυσθεώρητο clawback, κλπ, δίνουν βήμα επιβίωσης στις δομές που στηρίζονται σε μηχανισμούς προκλητής ζήτησης, ενώ ο λογαριασμός της «υπέρβασης» αναδιανέμεται οριζόντια σε όλους.
Αυτό καθιστά ασύμφορη τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων υγείας, ειδικά μετά το συμψηφισμό των παλιών οφειλών που συναθροίστηκαν με την παρακράτηση του δυσθεώρητου clawback του 2017. Και ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, το μνημονιακό «χαράτσι» επεκτείνεται μέχρι το 2022, χωρίς καμία διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν οι τραγελαφικές επιβαρύνσεις των προηγούμενων ετών”.
Λαμβάνοντας υπόψιν το αίτημα της ισότιμης μεταχείρισης ιδιωτικού – κρατικού τομέα για την ορθολογική διασφάλιση ποιότητας διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους να καταθέσουν μαζικά, ατομικές προσφυγές κατά του άδικου clawback και του συμψηφισμού των ετών 2013-2015 με βεβαιωμένες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.
Η διοίκηση του ΙΣΠ επισημαίνει ότι, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου που είχε καταθέσει ο Σύλλογος το 2015.