Μόνο από νοσοκομείο η συνταγογράφηση ειδικού γάλακτος για βρέφη

Δραματική είναι η ταλαιπωρία γονέων και βρεφών, τα οποία χρειάζονται υποαλλεργικό γάλα για την τροφή τους.

Η διαδικασία συνταγογράφησης των ειδικών αυτών σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ φέρνει σε αγανάκτηση τους γονείς, καθώς η διαδικασία έγκρισης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, απαιτεί την επίσκεψη του νεογνού σε νοσοκομείο για εξετάσεις με τον κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας του μωρού, αλλά και χρόνο αναμονής περί τους 2-3 μήνες.

Στο διάστημα αυτό, οι γονείς επιβαρύνονται με κόστος των ειδικών σκευασμάτων, τη στιγμή που προβλέπεται από τον κανονισμό παροχής του ΕΟΠΥΥ η κάλυψή του.

Για το θέμα, μια νεαρή μητέρα, έστειλε στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
(ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) επιστολή με την ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο οι ίδιοι οι γονείς, όσο και το βρέφος τους, με αποτέλεσμα η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ να στείλει με τη σειρά της δική της επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Νταλούκας και ο γραμματέας Δημήτρης Φούσκας, με την επιστολή τους, επανέρχονται για πολλοστή φορά στο θέμα της διαδικασίας της συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ειδικών υποαλλεργικών γαλάτων, για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας.

Σημειώνουν ότι αν και ο παιδίατρος είναι που συνήθως βάζει την διάγνωση, εν τούτοις δεν μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα.

Το αποτέλεσμα είναι:

  • Για την συνταγογράφηση οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο σε ειδικό αλλεργιολογικό τμήμα.
  • Ραντεβού δεν υπάρχουν άμεσα παρά μόνο μετά από 2-3 μήνες.
  • Μέχρι να έρθει η ώρα για το ραντεβού, οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους ένα ειδικό γάλα που η πολιτεία τους το παρέχει δωρεάν.
  • Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν το βρέφος (συνήθως νεογέννητο ή 1-2 μηνών το πολύ), στο νοσοκομείο, με κίνδυνο το μωρό να κινδυνεύσει να κολλήσει κάποια λοίμωξη από το νοσοκομείο. Πολλοί από τους γονείςδεν θέλουν να πάνε το παιδί τους στο νοσοκομείο για τον λόγο αυτό και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το ειδικό γάλα.
  • Οι γονείς χάνουν χρόνο από την δουλειά τους για να τρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία, που πολλές φορές είναι στην άλλη άκρη από το σπίτι τους.
  • Όταν το γάλα τελειώσει αναγκάζονται να περάσουν την ίδια διαδικασία.
  • Με τον τρόπο αυτό φορτίζονται με φόρτο εργασίας δευτεροβάθμιες δομές υγείας, που η δουλειά τους είναι να ασχολούνται με ασθενείς που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης και φροντίδας και όχι με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως η συνταγογράφηση ειδικών γαλάτων.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό γονιών, λόγω της διαδικασίας αυτής πληρώνει από την τσέπη του τα ειδικά αυτά γάλατα.

Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη λογική πίσω από την διαδικασία αυτή και διερωτώνται γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στο γενικό παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και που επί της ουσίας βάζει την διάγνωση, να μην μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα, και αναγκάζεται να στείλει τα παιδιά που παρακολουθεί στα νοσοκομεία για να το συνταγογραφήσουν.

Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλατος και η αντιμετώπισή της είναι μέσα στο γνωστικό αντικείμενο του γενικού παιδιάτρου.

Ο παιδίατρος δεν έχει κανένα λόγο να χορηγεί τα ειδικά αυτά γάλατα σε φυσιολογικά παιδιά, και μάλιστα όταν έχει αναλάβει την υποχρέωση απέναντι στους γονείς να κάνει ότι καλύτερο και επιστημονικά ορθό μπορεί, για την υγεία των παιδιών τους.

Η ισχύουσα κατάσταση δυσκολεύει αφάνταστα τους γονείς, πρακτικά αλλά και επί της ουσίας δεν εξυπηρετεί κάποια ιδιαίτερη ανάγκη και δεν δίνει λύση σε κάτι που ο παιδίατρος του παιδιού δεν μπορεί να δώσει. Ας σημειωθεί εξ άλλου ότι τα περιστατικά της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας είναι εξαιρετικά λίγα.

Οι παιδίατροι παραθέτουν απόσπασμα της επιστολής της μητέρας, που αναφέρει: «Δεν ζητήσαμε κάτι που δεν δικαιούμαστε. Δουλεύουμε και οι δύο με βασικούς μισθούς και παλεύουμε να μείνουμε σε μια χώρα που μας διώχνει. Η απογοήτευση είναι απίστευτη. Λυπάμαι και συμπονώ τους γονείς αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν το γάλα του παιδιού τους, γιατί κάποιος αποφάσισε να κάνει τόσο δύσκολη τη διαδικασία. Γιατί κάποιος δεν σκέφτηκε ότι πρόκειται για μωρά δύο και τριών μηνών».

Και συμπληρώνουν ότι το δημογραφικό στη χώρα μας και η πολιτική που ακολουθείται για αυτό, είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι νέοι άνθρωποι σε ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η υπογεννητικότητα, αποτέλεσμα της κρίσης τα τελευταία χρόνια, έρχεται να κάνει το πρόβλημα αυτό ακόμα μεγαλύτερο.

Καταλήγοντας ζητούν την προσοχή και ευαισθησία του υπουργού στο θέμα αυτό δίνοντας την δυνατότητα συνταγογράφησης των ειδικών για την αλλεργία γαλάτων και στον γενικό Παιδίατρο, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του παιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ