Προκειμένου να εγκρίνει οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από κλινικές δοκιμές σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα αυτού του εμβολίου, δήλωσε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
“Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό“, πρόσθεσε ο EMA.
Ο Οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (κεντρική Ολλανδία) «για να διεξάγει τις προπαρασκευαστικές έρευνας», ιδίως όσον αφορά τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγχεται η χρήση τέτοιων εμβολίων.
Οι ερευνητές θα είναι υπεύθυνοι για την παροχή “πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με την κλινική πρακτική” πριν την έγκριση εμβολίων δια της μεθόδου των κλινικών δοκιμών και κατόπιν “απρογραμματιστων αναφορών”.
Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί πως “διασφαλισθεί η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υποδομής για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εμβολίων Covid-19 στον πραγματικό κόσμο, αμέσως μόλις εγκριθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Τα πρώτα πορίσματα της έρευνας αναμένονται τον Αύγουστο, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε εκφράσει την εκτίμηση στα μέσα Μαΐου πως, στο πιο «αισιόδοξο» σενάριο, ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο.
Από το newsroom του Healthmag.gr