Όσο πιο πολλά αδέλφια έχεις, τόσο πιο πολύ bullying τρως (από εκείνα)

Συνήθως τα πρωτότοκα και τα μεγαλύτερα αδέλφια στην ηλικία είναι εκείνα που κάνουν bullyong στα μικρότερα, κάτι που δείχνει ότι ο εκφοβισμός συντελείται και μέσα στην οικογένεια, εκτός από το σχολείο και το Διαδίκτυο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ ανέλυσαν στοιχεία για 6.838 παιδιά, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ως εκφοβισμός ορίστηκε η λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία από τα αδέλφια, ενώ οι σχετικές πληροφορίες ελήφθησαν τόσο από τα παιδιά, όσο και από τους γονείς τους.

Διαπιστώθηκε ότι το 28% των παιδιών εμπλεκόταν σε πρακτικές εκφοβισμού – κυρίως ψυχολογικής βίας – είτε ως θύτες είτε ως θύματα. Όχι σπάνια, το ίδιο παιδί είχε πότε τον ένα ρόλο, πότε τον άλλο. Ο εκφοβισμός είναι πιθανότερο να συμβεί σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με συχνότερους στόχους τα μικρότερα αδέλφια και ιδίως τα κορίτσια.

Ο θύτης είναι συνήθως ο πρωτότοκος. Ο εκφοβισμός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις, καθώς συμβαίνει τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές οικογένειες. Επίσης, συμβαίνει είτε σε οικογένειες όπου και οι δύο γονείς είναι παρόντες, είτε σε μονογονεϊκές.

«Ο εκφοβισμός από τα αδέλφια είναι η συχνότερη μορφή βίας μέσα στην οικογένεια και συχνά αντιμετωπίζεται τόσο από τους γονείς όσο και από τους επαγγελματίες της υγείας ως φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού. Όμως υπάρχουν ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ένα παιδί, όπως αυξημένη μοναξιά, αντικοινωνική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Δρ. Βόλκε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Developmental Psychology.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ