Παγκόσμια Ημέρα για τη NASH – «Κρυφή» επιδημία

Παγκόσμια Ημέρα για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH) σήμερα, μια νόσο που αποτελεί «κρυφή» επιδημία και αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις ΗΠΑ.

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα αποτελεί την προοδευτική μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), με περίπου το 20% των ασθενών με NAFLD να αναπτύσσει NASH.

Η NASH είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λιποκυττάρων στα κύτταρα του ήπατος, οδηγώντας τα στον κυτταρικό θάνατο και στην εξέλιξη φλεγμονής. Μετά από χρόνια η φλεγμονή έχει ως συνέπεια την ίνωση του ήπατος, ενώ, όταν η ίνωση επιδεινώνεται, εξελίσσεται σε κίρρωση του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. Η μόνη θεραπεία για την κίρρωση σε έδαφος NASH, αυτή τη στιγμή, είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αναγνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα μη Αλκοολικής Στεατοηπατίτιδας (NASH) και ενώνει τη φωνή του με τον οργανισμό «Global Liver Institute», στη μάχη έναντι στη νόσο NASH. Αυτή την ημέρα πάνω από 50 οργανισμοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τη NASH και την προαγωγή της έγκαιρης παρέμβασης για μία πάθηση, που επηρεάζει πάνω από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η νόσος είναι γνωστή ως η «σιωπηρή επιδημία», αφού τα συμπτώματά της δεν είναι εμφανή, ενώ απαιτείται επεμβατική βιοψία για διαγνωστική επιβεβαίωση. Η NASH αναμένεται να γίνει η πρώτη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος έως το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της θα αυξηθεί παγκοσμίως, σε συσχέτιση με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι μία ευρέως διαδεδομένη πάθηση και έχει υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης, ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

Ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος στη Μέση Ανατολή (32%) και στη Νότια Αμερική (31%), ακολουθούμενος από την Ασία (27%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (24%), την Ευρώπη (23%) και την Αφρική (14%). Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της NAFLD υπολογίζεται στο 15% – 20% του πληθυσμού.

Σκοπός της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι να θέσει στο επίκεντρο τη νόσο και να ευαισθητοποιήσει: το ευρύ κοινό, τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης NASH, την ιατρική κοινότητα, αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας και τα μέσα ενημέρωσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ