Παγκόσμιος Μήνας Άνοιας: Ένας ασθενής κάθε τρία δευτερόλεπτα

Ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μήνας Άνοιας. Η επιστημονική εταιρεία Alzheimer Ελλάς διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τη νόσο, που κάθε τρία δευτερόλεπτα «χτυπά» έναν άνθρωπο.

Το Αλτσχάιμερ και γενικότερα η άνοια αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας. Υπολογίζεται ότι πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 354.000.

Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της το Αλτσχάιμερ, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

Η Alzheimer Ελλάς επιδιώκει την ενθάρρυνση των ανθρώπων, ώστε να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους, που ζουν με άνοια.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματίσει τα εξής:

  • Συμμετοχή στη Βαλκανική Πλατεία με δικό της εκθεσιακό stand, όπου ήδη εδώ και δύο μέρες διανέμεται πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού ( 3 – 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 -22:00).
  • Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρας Αλτσχάιμερ, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42, ώρα 19.00), με ομιλία της καθηγήτριας νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδας Τσολάκη, σχετικά με την άνοια και το θεατρικό μονόπρακτο “ Αυτός και το παντελόνι του” του Ι. Καμπανέλλη από τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Λαγκαδά, σε διδασκαλία Π. Μιχαηλίδη. Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, θα συμμετάσχει και η Χορωδία της Alzheimer Hellas.
  • Επιμορφωτική ημερίδα για το Αλτσχάιμερ και την άνοια στα Γιαννιτσά στις 22 Σεπτεμβρίου (ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, Χρήστου Χατζηδημητρίου 103). Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας (κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπών επαγγελματιών υγείας) των ΚΑΠΗ των Γιαννιτσών καθώς και του ευρύτερου κοινού (ηλικιωμένων, περιθαλπόντων ατόμων με άνοια κ.α.) για τη νόσο.

Η επιμορφωτική ημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες καθηγητών του ΑΠΘ, με την εξής θεματολογία:

  • «Η διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας”, της καθηγήτριας Μάγδας Τσολάκη
  • «Νοητικές διαταραχές μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο”, του αναπληρωτή καθηγητή Θωμά Τέγου
  • «Νοητικές και ψυχολογικές διαταραχές στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας”, της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ευφροσύνης Κουτσουράκη
  • «Νοητικές διαταραχές στη Νόσο Parkinson”, της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μαριάνθης Αρναούτογλου
  • «Νοητικές διαταραχές στην επιληψία”, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Μάρθας Σπηλιώτη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ