ΠΟΥ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη θνησιμότητα από αντιβιοτικά

Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η περιττή κατανάλωση των αντιβιοτικών, επισημαίνει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την επιτήρηση της χρήσης τους. Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες της Ευρώπης που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει την υψηλότερη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας, εξαιτίας του παραπάνω προβλήματος, μέχρι το 2050.

Εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα 70.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους μεταξύ 2015 και 2050 λόγω της αντίστασης των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά.

Το ποσοστό των λοιμώξεων που παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά αυξήθηκε κατά 7% την περίοδο 2005-2015 φτάνοντας το 38% και, μάλιστα, από το 2018-2030 το ποσοστό αυτό αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 3%.

Στην έκθεση αυτή ο ΠΟΥ, ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί μόνο μέσω της σωστής κατανάλωσης των αντιβιοτικών και μέσω των επαγγελματιών υγείας, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Αυτές οι απλές ενέργειες μειώνουν το κόστος της περίθαλψης και θα μπορούσαν να αποτρέψουν, ετησίως, 1.200 θανάτους στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2011, με σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξημένης αντοχής στα αντιβιοτικά στην Ελλάδα. Η αποστολή του είναι να βελτιώσει την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται από τα ελληνικά νοσοκομεία, με έμφαση στην πρόληψη νοσοκομειακών λοιμώξεων και στην προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. Παρακολουθεί προληπτικά παιδιατρικούς ασθενείς οι οποίοι, σύμφωνα με τη γνώμη ενός κλινικού ιατρού, μπορεί να διαγνωσθούν με μερικές από τις πιο κοινές παιδιατρικές διαγνώσεις που εντοπίστηκαν στην έκθεση της ΠΟΥ – πνευμονία, ωτίτιδες, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του δέρματος και των μαλακών μορίων. Το CLEO συλλέγει δεδομένα αναφορικά με τα συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά και τα χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό πεδίων τα οποία μπορεί να χρειαστούν παρεμβάσεις για βελτίωση της ποιότητάς τους. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών ή κλινικών μεθόδων για ένα νοσοκομείο ή μια συγκεκριμένη μονάδα του ή την εκπαίδευση του νοσοκομειακού προσωπικού στη σωστή συνταγογράφηση.

Το έργο του CLEO υποστηρίζεται ενεργά από την Ελληνική Πρωτοβουλία (THI), η οποία είναι αφοσιωμένη στην βελτίωση του μέλλοντος της Ελλάδας και στις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Το THI υποστηρίζει το CLEO σε ένα πρόγραμμα που αποτρέπει τις νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα με 25.000 δολ.

Ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD, Επιστημονικός Διευθυντής του CLEO, δήλωσε: «Εάν δεν διατηρήσουμε τα αντιβιοτικά που έχουμε σήμερα, χρησιμοποιώντας τα πιο κατάλληλα, θα εισέλθουμε σε μια ‘μετα-αντιβιωτική’ εποχή – έναν κόσμο χωρίς αντιβιοτικά, όπου οι κοινές λοιμώξεις θα σκοτώνουν και οι χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας θα ενέχουν τον κίνδυνο θανάτου».

Ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε: «Όπως αποδεικνύει η πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Το CLEO είναι ένας οργανισμός, τον οποίο είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε. Μέσα από το έργο του για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται από τα ελληνικά νοσοκομεία, το CLEO είναι πρωτοπόρο στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυξημένης αντοχής στα αντιβιοτικά στην Ελλάδα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ