Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Τι ανακάλυψε ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών. Ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων βρήκε έναν μοριακό μηχανισμό, που προκαλεί την ασθένεια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, καθώς και με ξένους επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και του Τόκιο, βρήκαν ότι η «ένοχη» φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος μπορεί να πυροδοτηθεί από το γεγονός ότι μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα λεγόμενα μακροφάγα, πεθαίνουν εξαιτίας του κυτταρικού θανάτου, που προκαλεί φλεγμονή.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποτρέψουν την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπλοκάροντας τον κυτταρικό θάνατο των μακροφάγων, με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης (Α20).

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά επιδεινούμενη φλεγμονώδης πάθηση, η οποία πλήττει τις αρθρώσεις του σώματος, προκαλώντας ένα επώδυνο πρήξιμο και τη φθορά και την παραμόρφωση των αρθρώσεων. Το 1% έως 2% του πληθυσμού πάσχει από την πάθηση.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά η εξέλιξη της νόσου στους περισσότερους ασθενείς επιβραδύνεται με τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Οι μοριακοί μηχανισμοί, που προκαλούν τη νόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι. Το γεγονός ότι έγινε αυτή η σημαντική ανακάλυψη, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέας θεραπείες.

Στην ερευνητική ομάδα, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κόλλιας και η Δρ. Μαριέττα Αρμακά από το «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», ο καθηγητής Μανώλης Πασπαράκης (επικεφαλής της μελέτης) και ο Δρ. Απόστολος Πολυκράτης (πρώτος συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης) του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Ήδη αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες αναπτύσσουν νέα φάρμακα, που αναστέλλουν τον κυτταρικό θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ